6+1 правила за страхотна ваканция

Ето как да не си развалите отпуската сами с дребни проблеми

Чакаме лятната почивка цяла година, но понякога заради целия стрес около организацията и пътуването, не успяваме да й се насладим наистина добре.

Как да го избегнем и да си починем пълноценно? Тези седем основни правила ви гарантират минимум проблеми и нерви през ваканцията, ако ги следвате.

И да, може да ви звучат съвсем простички, но в суматохата често забравяме точно тези основни неща! Ето ги и тях:

1. Предварително пручете мястото, на което отивате. Потърсете отзиви за най-добрите ресторанти, магазини, исторически паметници, места за разходка или каквото друго представлява най-голям интерес за вас. Така няма да губите ценно време в лутане, щом пристигнете. И няма да се ядосвате по-късно, осъзнавайки, че сте пропуснали нещо интересно.
6+1 правила за страхотна ваканция2. Опаковайте багажа си като войник. Какво ще рече това? Да проучите и да имате ясна стратегия. Какво ще е времето? По какви места ще ходите? Вземете точно тези неща, които ще ви трябват. Ако се окажете с неподходящи дрехи, ще бъдете изнервени и ще изгубите време и пари в обикаляне по магазините, за да си набавите нужното. Другата крайност е да натъпчете в куфара всичко възможно и после да прекарате половината си време в ровичкане из него.

defede96e34ff9ecfda1736bd6d7a5e1

3. Не тръгвайте с огромни очаквания. Всяко място има своите плюсове и минуси. Не очаквайте на всяка цена пътуването ви да ви отведе в Рая на земята – така всеки дребен проблем ще ви вади от равновесие и ще ви остави горчив привкус от ваканцията. Подът в хотела скърца? Плажът не е като на снимките в интернет? Въпреки това, насладете се на всички приятни неща около вас, вместо да си трошите нервите и да мърморите.

4. Излезте от интернет! Знаем, че е на ръба на невъзможното и че всички сме полу-сраснали с телефоните си. Но ако не можете съвсем без да ровичкате в мрежата, поне си поставете някакъв лимит, например да хвърляте по един поглед във Фейсбук за десетина минути сутрин и вечер, когато се приберете в хотела. Защото ако сте постоянно онлайн, почивката ви няма да има същия ефект и да ви излекува от ежедневния стрес.

0994605b67b24d7abe06001ba34a2732

5. Недейте да снимате непрекъснато. Психолози твърдят, че постоянното правене на снимки изпраща сигнал до мозъка ни, който се освобождава от “задължението” да запечатва трайни впечатления в паметта ни. Тоест, нямаме ясни, живи спомени от преживяното. Така че запечатвайте с камерата само моментите и гледките, които наистина си струват и си дайде възможност да усетите мястото с всичките си сетива.

6. Излезте извън утъпканите пътеки. Стандартните туристически маршрути и забележителности съвсем не са всичко, което един чужд град може да предложи. Има малки квартали и улички, които могат да ви потопят в местната атмосфера и да ви очароват по много по-автентичен начин, при това без да се бутате в тълпата.

7124a4b2ee808a2b3cdd277ea3b406d7
7. Мини-ваканциите не са за подценяване. Когато ви кажат отпуска, си представяте две цели седмици извън офиса? Понякога обаче нямаме възможност да отсъстваме толкова. Или пък просто имаме нужда от кратко бягство извън обичайната ни среда – и това е идея, от която си струва да се възполваме по-често. Мини-ваканциите и дългите уикенди са бърз начин да освежим ума си, без да са нужни много средства и сложна организация. Имайте го впредвид и не се лишавайте от тези малки, спонтанни приключения!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна