Психология : Better me16 ЯНУАРИ 2017

30 неща, които всяка жена трябва да направи, преди да се омъжи

Защо е важно да опознаете себе си и да постигнете независимост, преди да се обвържете сериозно

Когато бяхме малки винаги си представяхме какъв ще бъде животът ни, когато станем на 30, когато имаме деца или когато се омъжим. 

И няма нищо лошо от време на време да се връщаме към тези спомени. Но вече би трябвало да сте осъзнали, че реалността няма нищо общо с детските илюзии, но именно тя е виновна за изграждането ни като личностти.

В живота си често действаме на принципа “проба-грешка”, независимо дали това се отнася за връзките, приятелствата, отношенията с родителите, кариерата. И именно от тези грешки се учим възможно най-добре, особено когато погледнем на нещата от дългосрочна перспектива. Често бъркаме най-много в преценката си за любовта. Създаваме си илюзията за Единствения и често се впускаме стремглаво в неговото търсене, забравяйки за всички онези неща, които можем да правим, преди да го открием. Преди да се обвържем сериозно или преди да кажем “Да” пред олтара има толкова неща, които трябва да се изживеят и толкова уроци, които да бъдат научени.

Мислете за тях като така наречения “bucket list” или списък с неща, които трябва да напраи всяка жена, преди да се омъжи. Ето нашите 20: 

Пътувайте изцяло в женска компания. Отидете някъде с най-близките си приятелки, сестра си или майка си и се насладете на почивка типично по женски. Може дори да е само един уикенд, но посветете тези два дни на отношенията с хората, които винаги ще са до вас. Не казваме, че когато се омъжите, няма да може да го направите, но много жени се съгласяват, че едно такова изживяване остава спомен до живот. А когато вече трябва да се съобразявате с друг човек или дете, е много по-трудно да се откъснете съвсем от ежедневните си проблеми.

Пътувайте с бъдещия си съпруг. Всеки може да се нагоди към другия за един уикенд, но по-далечните и по-дълги дестинации са нещо съвсем различно. Много е важно да разберете дали си подхождате в това отношение, дали можете да се справяте с дилемите, които изникват по време на пътуване и т.н.

20-neshta-4

5 неща, които трябва да знаете за брака, преди да се омъжите

Изживейте голяма раздяла. Никога няма да бъдете същата личност, след като сърцето ви е разбито. И е много важно това да ви се случи, за да можете да изградите реална представа за отношенията между хората, любовта, която приемаме като даденост и себе си като цяло.

Учете се от грешките си. Тези, които допускате в живота, във връзките, дори в приятелствата си. Не пренебрегвайте уроците, които ви се поднасят, а се постарайте да извлечете максимална поука от тях.

Коментирайте финансовите въпроси. Много е важно да знаете как всеки от вас се отнася към краткосрочните и дългосрочните инвестиции. Парите са един от основните проблеми, които водят до разпад на браковете в днешно време.

Поживейте сама. Или със съквартиранти, но задължително извън родния дом. Независимостта е много важно нещо и ако преминете от грижата на родителите си директно към грижата на съпруга си, никога няма да можете да си кажете: “Аз мога да се оправям сама”.

Поживейте с партньора си. Независимо от колко време имате връзка, дали от една година, или от десетилетие, съвместният живот е много различен от това, което винаги сте си представяли. Възможно е да се разбирате добре, но когато заживеете заедно да откриете, че всъщност не сте един за друг. Битовите проблеми също се нареждат сред една от причините за провалените връзки.

20-neshta-2

50 неща, които човек трябва да направи, преди да има деца

Изживейте летен флирт. Идете на море с приятелки и дайте шанс на първото симпатично момче, което хване окото ви в някой бар. Не е задължително дори да си разменяте телефоните, нито да се виждате отново. Но споменът ще ви остане за цял живот и ще е приятно да се връщате към него.

Научете се да готвите. И не, не го казваме, защото “мястото на жените е в кухнята”, а защото е приятно да знаете, че винаги можете да приготвите нещо вкусно, с което да изненадате половинката и гостите си. Много двойки обожават да готвят заедно и наистина няма нищо по-хубаво от домашно ястие, което сте спретнали заедно през съботния следобед.

Поглезете се. Защото можете! Докато все още сте независима и работеща жена, докато не мислите за семейния бюджет и не спестявате за поредната семейна почивка, похарчете пари ей така, заради самата себе си. Купете си по-луксозна чанта, поглезете се в козметичния салон или инвестирайте в нов автомобил. Чувсвото, че харчите пари, които сте изкарали съвсем сама, страхотно.

Спестявайте. Всяка жена трябва да притежава някаква сума пари, на които да може да разчита в труден момент. Погрижете се за проблемите на бъдещото си Аз, вместо да се чудите от кого да поискате помощ, когато те ви връхлетят.

20-neshta-3

10 правила на стила, които да научим преди 30

Изправете се срещу най-големия си страх. Височини, говорене пред публика, дори искане на повишение – всички тези неща малко или много ви пречат да бъдете човекът, който всъщност искате да сте.

Фокусирайте се върху образованието си. Не че няма да можете, когато сте омъжена, но когато нямате сериозна връзка и не трябва да отделяте от времето си, за да го прекарвате с друг човек, е много по-лесно да се сдобиете с желаната диплома.

Обърнете внимание на кариерата си. Сега е моментът да работите толкова здраво, колкото ви позволяват тялото и ума. Нямате съпруг или деца, които да ви разсейват от работните задължения, затова използвайте това време, за да се издигнете в службата. Докажете, че не се плашите от задълженията и можете да ги изпълнявате с лекота, и упоритостта ви ще бъде възнаградена.

Застъпвайте се за себе си. Научете се да казвате “Не”, но и знайте кога да отстъпите. Балансът на компромисите е от ключова важност за една връзка, затова ако човекът отсреща винаги държи на своето и никога не се съобразява с вашите желания, тогава той не е правилният човек за вас.

Ценете приятелствата си. Често се случва сериозните връзки и браковете да са причина за разпадане на дългогодишни приятелства. Но се замислете, че тези хора са били до вас през какви ли не трудности и ще имате нужда от тях и занапред в живота си. Дори нещата с половинката ви да не потръгнат, те пак ще са там, за да ви утешат и да ви дадат сила. Не изгаряйте мостовете си.

20-neshta-1

30 неща, които всяка жена трябва да направи преди 30

Радвайте се на собствената си компания. Когато в края на деня се приберете у дома, вие сами решавате дали това е самота, или свобода. Ценете времето, което на този етап можете да отделите за себе си. Дори всъщност да го прахосвате в гледане на цели сезони на сериали или четене на любовни романи. Вие сами преценявате в какво го инвестирате.

Превърнете в приоритет времето, което прекарвате със семейството си. С годините става все по-трудно да се прибирате вкъщи толкова често, колкото им се иска на тях. А когато създадете свое собствено семейство, ще трябва да балансирате между своите родители и тези на половинката ви.

Помислете по въпроса за децата. Кога искате да имате, колко, как искате да ги възпитавате и т.н. Разбира се, не казваме, че всичко това трябва да се планира и ще се случи спрямо този план. Но е хубаво да знаете какви точно са възгледите на половинката ви, преди да си кажете заветното “Да”.

Опознайте себе си. Изградете си режим на хранене, тренировки, открийте хобито си, поставете си цели, които искате да изпълните в близките години. Намерете собственото си Аз и се погрижете за него.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна