Мода : Новини19 ЮЛИ 2018

Трябва ли да се откажем от бързата мода, за да спасим света?

Поглед към скандинавската култура на пазаруване

Днес тенденциите се сменят по-бързо отвсякога, а благодарение на въвеждането и на круизни колекции имаме още един импулс за нови придобивки.

Същевременно проблемът със замърсяването на околната среда се задълбочава. И модната индустрия е голяма част от този проблем.

Все повече активисти обръщат внимание върху факта, че постоянното купуване и изхвърляне има пагубно влияние върху природата. Заговори се и за отговора на Скандинавците – тамошната култура на търсене на практичност и устойчивост може да се окаже ключът към това всички да възпитаме у себе си по-разумна гледна точка. Скандинавските потребители обмислят покупките си добре и не пазаруват компулсивно. 

“Хората тук се интересуват от устойчивостта на нещата, от мебелите до храната”, казва Ребека Танди Норман, редактор на Scandinavian Standard. Според нея, именно търсенето определя предлагането. Тъй като потребителите очакват устойчиви решения, дизайнерите на свой ред се ориентират в тази посока.

Трябва ли да се откажем от бързата мода, за да спасим света?

Претъпканият гардероб води до стрес и депресия

“Не смятам, че е възможно да следваш тенденциите и едновременно с това принципите на устойчивата мода”, казва Норман. “Да, в известна степен една жена може да импровизира и да разнообразява стила си, като съчетава по креативен начин нещата, които вече има в гардероба си. Но като цяло хората с устойчиво мислене си изработват униформа на обличане и малко или много се придържат към нея”.

Бързата мода е втората най-мръсна индустрия в света

Според Айлийн Фишер – моден магнат и природозащитник – модната индустрия е вторият най-голям замърсител след петролната индустрия. Много е сложно да се измери дали твърдението й е абсолютно точно. Но е факт, че бързата мода е изключително сложен бизнес със сложен производствен процес и дистрибуция, като на всеки един етап замърсяването е огромно.

Трябва ли да се откажем от бързата мода, за да спасим света?

Като започнем от огромните количества вода и пестициди, използвани при отглеждането на памука, използването след това на токсични бои, ресурсът, който отива за производството на дрехите и за поддържането на дистрибуцията и търговската мрежа и стигнем до колосалните количества изхвърлени на боклука дрехи накрая.

Екстремен пример е Узбекистан, който е на шесто място по отглеждане на памук в света. През 50-те години, реките Сърдаря и Аму Даря са отклонени, за да се използват за напояване на памука, вместо да се вливат в Аралско море. Те обаче са основните притоци на морето и резултатът е, че за последните 50 години 90% от Аралско море е пресъхнало, което е унищожило риболовния поминък в региона. Прахът от пресъхналото морско дъно, заедно с пестицидите в почвата са създали истинска криза в здравеопазването, а заради нарушената екосистема местните зими са станали много по-студени, а летата – по-горещи и сухи.

Какво говори гардеробът ви за вас

Това, което можем да направим, е да мислим като Скандинавците и да се фокусираме върху нещата, които действително са ни нужни.

Едва ли е възможно всички потребители от днес за утре да възприемат устойчивото поведение. Но е необходимо всички да направим поне малка стъпка. Това означава да се ограничим в безцелното пазаруване просто за развлечение, да избираме умно и да инвестираме в качество, както и да полагаме грижи дрехите и аксесоарите ни да се запазят в добър вид максимално дълго.

Не забравяйте – Земята е само една. И на всичкото отгоре истината за шопинг терапията е, че повече създава проблеми, отколкото ги разрешава. Още по темата говорим в статията Парадоксът, който наричаме шопинг терапия.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Всичко за Met Gala 2023
Новини23 ЯНУАРИ 2023

Всичко за Met Gala 2023

Събитието е посветено на бившия директор на Chanel – Карл Лагерфелд.

Стилни през януари
Новини06 ЯНУАРИ 2023

Стилни през януари

Първият месец на 2023 г. вече е тук! И сме готови да го приветстваме със солидна доза стил.

Кои са IT момичетата на 2022 г.?
Новини19 ДЕКЕМВРИ 2022

Кои са IT момичетата на 2022 г.?

От Лила Мос до Джулия Фокс, минавайки през Серина Уилямс и Бионсе, ето ги най-влиятелните IT дами на 2022 г.

Кадифе: Луксозното измерение на празниците
Новини16 ДЕКЕМВРИ 2022

Кадифе: Луксозното измерение на празниците

През празничния сезон настроението ни се променя, но стилът ни става по-ярък, по-празничен и още по-впечатляващ.