Мода : #BringTheBloggers11 СЕПТЕМВРИ 2020

Зад камерата на един травел блогър с Илиян от One Ticket Just Go

Пътешественикът, който носи частица от България по света

Блогът на Илиян, One Ticket Just Go, е задължителна спирка за всеки пътешественик по душа.

Дали си търсите вдъхновение за следващата дестинацията, дали искате да научите нещо повече за забележителностите на някое кътче по света, или просто ви се пътува виртуално от комфорта на дивана с помощта на майсторските му снимки – Илиян е открил как да помогне на всеки, който попадне на неговия блог.

С 44 посетени държави и три години опит в инфлуенсърството, той е успял да превърне своя ikigai, пътуванията, в нещо много повече от хоби.

Това, което го различава от останалите травел ентусиасти, е, че той не само търси да си открадне от културата на държавите по света, но и винаги носи частица от България със себе си, готов да я подари на странниците, с които се среща по пътя си.

Сега Илиян ни разкрива малка част от живота си като блогър, а най-доброто запазва за Bring The Bloggers Vol. 4, където той, на свои води в Пловдив, ще ни запознае с тайните на успешния травел инфлуенсър.

Какво се случи на Bring The Bloggers Vol. 3?

Кое бе първото място, което посети самостоятелно?

Първото ми самостоятелно пътуване беше до Япония, но първото ми истинското преживяване беше година по-късно във Виетнам, Камбоджа и Тайланд, когато резервирах билети импулсивно, без да знам какво да очаквам. В последствие това приключение отключи много неща в мен, превръщайки ме в приключенец и пътешественик.

Когато посещаваш нова държава, кое е първото нещо, с което искаш да се запознаеш – новата култура, историята, архитектурата или природата?

Без съмнение природата и хората. Последните ми няколко пътешествия бяха свързани главно с посещението на природни забележителности. Посетих най-грандиозните водопади в света – Игуасу; спиращите дъха гледки в аржентинска и чилийска Патагония; пустинята Атакама в Чили; най-голямото солено езеро в света – Салар де Уюни в Боливия; невероятните прозрачни лагуни във Филипините и т.н. Освен природните гледки, обичам да срещам и да контактувам с местни хора, от които мога да науча за традициите, кухнята и историята на дадена страна.

Кое място чувстваш като свой втори дом?

Обожавам Япония и определено бих искал някога да поживея там. Няма нещо, което да не ми хареса в страната на изгряващото слънце – културата, историята, храната, чистотата, отношението на хората един към друг, безопасността и т.н.

По време на пандемията травел блогърите бяха най-силно засегнати сред инфлуенсърите. Как се справи ти с промяната?

Като човек, който обича да пътешества, не ми беше никак лесно да знам, че съм “затворен“ и не мога да пътувам извън България. Пропаднаха ми няколко пътувания, но пък преоткрих родината. Посетих страхотни места, които винаги оставях на заден план. Оцених България, която е малка страна, но пък има толкова разнообразна природа и културно-исторически забележителности.

Поглед в променения свят на инфлуенсърите

В последните месеци много хора преоткриха израза „турист в собствената си държава“. Коя е любимата ти дестинация в България?

Не съм от хората, които са пътували много в България и нямам любимо място, но пък това лято посетих няколко забележителности, които наистина ме спечелиха: дворецът Евксиноград край Варна, Ботаническата градина в Балчик и глобалния символ на България – Мадарски конник, който буквално ме остави без думи.

View this post on Instagram

Той обича да пътува по света. 🌎 Той обича да посещава нови места. 🏞 Той обича да опознава нови култури.🗿 Той обича да среща нови хора, нови запознанства. Той обича да опитва нова храна, да експериментира.🍲 Той oбича да си вдига адреналина.🏄‍♂️ Той обича да пътува при всяка възможност. ✈ Обича да пътува всякак – със самолет, кораб, кемпер, автобус, балон, тук-тук, джипни, влак, автомобил, рикша и т.н. 🛳🚤🛵🚙🚄 Той обича да се наслаждава на момента…🌄🌅 Обича да трупа спомени и преживявания, а не вещи.. А вие такива ли сте? . . . #europe_gallery #europe_vacations #discoverbulgaria #explorebulgaria #visitbulgaria #bulgariaofficial #vscobulgaria #bestcity #bestcitybreaks #varna #placestovisit #euxinograd #allaboutadventures #takemoreadventures #citylandscape #wondermore #amongthewild #peoplewhoadventure #adventurenthusiasts #awakethesoul #castles #theglobewanderer #worldnomads #adventureseeker #meettheworld #backpackerstory #backpackersintheworld #castlelife #historicalplaces #roadto100countries

A post shared by Iliyan (@oneticketjustgo) on

А кое е любимото ти кътче в Пловдив?

На фона на толкова многото забележителности в Пловдив, любимото ми място е един стар железен мост на р. Марица, на който ходя доста често. Това е едно от мистичните места в Пловдив, където рядко можеш да срещнеш хора.

По колко време обработваш снимките си?

Зависи. Обработката на снимки за Инстаграм ми отнема около час, защото освен тях, трябва да добавя послание или история, защото вървят ръка за ръка. Едното не може без другото. Снимките за блога ги обработвам доста по-бързо, а понякога дори не ги пипам.

Колко кадъра средно правиш на едно пътешествие?

Отново зависи от дестинацията. Ако е извън Европа, се е случвало да имам над 700-800 снимки, защото периодът на пътуване е по-дълъг. Когато съм в някоя европейска държава обикновено около 300-400 снимки.

Зад камерата на един травел блогър с Илиян от One Ticket Just Go

Каква е инвестицията в техниката, която винаги носиш със себе си?

Обикновено снимам само с фотоапарат. За момента се радвам на чисто нова камера Sony Alfa, която закупих преди по-малко от година в Сингапур. В най-скоро време се надявам да разширя техниката с дрон и нов телефон.

А оправдават ли се средствата, които са нужни, за да стартираш подобен на твоя блог в дългосрочен план?

В България е много трудно. Инвестицията, която трябва да се направи, за да се стартира такъв проект е много голяма – скъпа техника, екипировка, билети, време и т.н. В България все още няма блогър, който да се издържа 100% само и единственото от блог или поне аз не знам.

Кое е най-голямото предизвикателство при травел блоговете?

Да си травел блогър не е никак лесно, въпреки че отстрани изглежда точно така. Най-голямото предизвикателство е постоянството и обективно предадената информация на читателя. В крайна сметка хората разчитат и се доверяват на блогърите.

Имаш ли си любим кадър и каква е историята зад него?

Много любими кадри имам, но един от най-най-любимите ми е от соленото езеро в Боливия. Предната вечер имах ужасна височинна болест, която не ми позволи да мигна цяла нощ, а трябваше да потеглим рано сутринта за изгрева. Беше зверски студ, но стоически издържахме, за да видя една от най-красивите гледки в света.

Зад камерата на един травел блогър с Илиян от One Ticket Just Go

Друга любима снимка ми е от Kelingking Beach на остров Нуса Пенида в Индонезия. По времето, когато го посетих, островът не беше толкова популярен и нямаше много туристи. Интересното е, че няколко дни преди да отида времето беше много лошо. Като по чудо слънчевите лъчи озариха хоризонта точно на рождения ми ден, а само 24 часа по-късно отново се извиха дъждове. Съдбата си знаеше работата…

Зад камерата на един травел блогър с Илиян от One Ticket Just Go

Какво винаги взимаш със себе си на пътешествие освен задължителните паспорт, лична карта, телефон и камера?

В 95% от случаите пътувам само с ръчен багаж и нямам много голям избор за излишни неща. Обикновено нося и някакви дребни сувенири или традиционни български неща за хапване, които подарявам на местни хора. Винаги ми доставя удоволствие да виждам как хората се усмихват, когато им подаря нещо, което те никога не са очаквали.

Кои чужди блогове те вдъхновяват?

В интерес на истината един от хората, които ме вдъхновяват изключително много е влогър – Bald and Bankrupt. Този човек е просто невероятен и с нетърпение очаквам всяко следващо негово видео. Ако говорим за блогове, то Johnny от Оnestep4ward e живото доказателство как мечтите могат да сбъдват. Той е един от малкото хора, успели да посетят всички страни в света, превръщайки се в милионер, докато пътува и пише.

И последно… Коя е следващата държава, която искаш да посетиш?

Много пъти съм казвал, че най-голямата ми мечта е Перу. Силно се надявам обстановката да се нормализира и да мога да осъществя пътуване дотам.

Аз съм… Мая. Далече от асфалтираните пътища

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА #BRINGTHEBLOGGERS

Bring The Bloggers Vol. 8 вдигна публиката на крака
#BringTheBloggers04 ОКТОМВРИ 2021

Bring The Bloggers Vol. 8 вдигна публиката на крака

Този уикенд полезните съвети бяха в огромни количества, а споделените усмивки дори повече

Интервю с любимото трио: Деница Стоянова, Цвета Евтимов и Надя Сивкова
#BringTheBloggers30 СЕПТЕМВРИ 2021

Интервю с любимото трио: Деница Стоянова, Цвета Евтимов и Надя Сивкова

Инфлуенсъри в Instagram, неразделни приятелки в реалния живот

На Bring The Bloggers vol.8 ще чуем историите на някои от най-добрите инфлуенсъри у нас, без филтър
#BringTheBloggers28 СЕПТЕМВРИ 2021

На Bring The Bloggers vol.8 ще чуем историите на някои от най-добрите инфлуенсъри у нас, без филтър

Последното издание на блогърската конференция за годината ще се проведе този уикенд

Къде свършва котаракът Румен и къде започва Наталия Атанасова?
#BringTheBloggers25 СЕПТЕМВРИ 2021

Къде свършва котаракът Румен и къде започва Наталия Атанасова?

Интервю с жената зад най-известния профил на котка у нас