Living : Лайфстайл01 ОКТОМВРИ 2021

Световен ден на кафето: Как да го подготвим по най-добрия начин?

Трите най-популярни начини за приготвяне на ароматната напитка и как да ги подобрим у дома

С еспресо машина, с филтър или с френска преса – как пиете кафето си у дома?

Всеки ден обичаме кафето, но днес имаме специален повод да се насладим на ароматната напитка по най-добрия начин. Затова и събрахме съветите на експертите, за да открием малките неща, които могат да подобрят вкуса на чашата кафе, която ще си направим вкъщи.

Във всеки от сценариите се повтаря един и същи съвет – купувайте си качествено кафе на зърна и го смилайте малко преди приготвянето на кафето, за да получите максимално добри резултати. Ето какво още откроихме за различните методи:

С преса за кафе

Световен ден на кафето: Как да го подготвим по най-добрия начин?

Смятан за един от най-лесните начини да създадем истински ароматно кафе и да се възползваме максимално от вкусовете на качествените зърна, кафето, създадено с френска преса, е една от класиките в жанра. Независимо в какво съотношение между кафе и вода избирате да приготвите напитката, ви съветваме да опитате този трик – преди да изсипете цялата вода в каната, накиснете за няколко секунди кафето и разбъркайте до получаването на смес, наподобяваща текстурата на мокра пръст.

Как да направим сутрешното кафе по-здравословно

@softpournReply to @eco.friendly.swaps here’s the French Press method I’ve been working on #coffee #frenchpress #specialtycoffee♬ Oblivion – Grimes

След това добавете остатъка от горещата вода и разбъркайте много добре, за около половин минута. Запарете за минута и половина и след това бавно притиснете с пресата до половината, изчакайте малко и след това избутайте буталото до края. Прехвърлете готовото кафе в отделен съд, преди да добие прекалено горчив вкус, и му се насладете както желаете – черно, с мляко или изстудете и превърнете в cold brew.

С еспресо машина

Световен ден на кафето: Как да го подготвим по най-добрия начин?

В този случай машината прави половината работа за нас, но пак има какво да научим за правилния начин на приготвяне на кафето. На първо място идва добрата поддръжка на машината. Независимо дали използвате професионална, или бюджетна кафемашина – от изключителна важност е да я почиствате редовно, за да върши работата си правилно тя.

Оттам нататък всичко зависи от избора на кафе, но и от начина, по който го използваме. При изсипването на кафето се подсигурете да го разпределите наравно навсякъде, без то да се натрупва по средата на контейнера, както се случва в повечето случаи. Това може да създаде горчиво кафе.

Световен ден на кафето: Как да го подготвим по най-добрия начин?

След това идва ред на притискането – правим го, за да премахнем всякакви неравности, както и излишния въздух. Но помнете, че не трябва да го правите прекалено силно, за да не създадете прекалено силно или горчиво кафе.

Накрая имайте предвид колко отнема на машината ви да извлече еспресото. Времето трябва да е между 23 до 28 секунди. Ако е под 20 секунди, вероятно сте използвали твърде едро смляно кафе, а над 30 секунди – твърде ситно.

С филтър

Световен ден на кафето: Как да го подготвим по най-добрия начин?

Тук начинът на приготвяне варира според метода и съда, който избирате за целта. Но общовалиден трик, който можете да използвате, е този, подобен на споменатия по-горе с френската преса. Първо намокрете кафето с малко вода – смята се за най-правилно да използваме тройно повече вода на грамаж от кафето за целта. Разбъркайте и оставете за 30-45 секунди – този процес се нарича “blooming”. След това с кръгообразни движения изсипете бавно горещата вода върху кафето, позволявайки вкусът да се извлече максимално добре.

Еспресо, американо или лате? Какво издава за характера на човек любимото му кафе

Кое е най-подходящото време за кафе през деня?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

На фитнес със стил: Идеи от известните личности
Лайфстайл06 ФЕВРУАРИ 2023

На фитнес със стил: Идеи от известните личности

От сега до лятото тренировките трябва да бъдат нашият най-добър приятел, ако искаме да получим добри резултати.

Кампанията #ДайЗнак! - УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ включва активности всяка събота и неделя на септември
Лайфстайл08 СЕПТЕМВРИ 2022

Bulgaria Mall учи децата как да се държат правилно на пътя

Екипът на търговския център посреща новата учебна година с информационна кампания за пътната безопасност.

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?
Лайфстайл12 АВГУСТ 2022

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?

Нейно Величество е на почивка в любимото си имение Хайленд, където е свикнала да приема гости. За тази цел обаче те трябва да преминат редица тестове.

Къде ходят на почивка британските кралски особи?
Лайфстайл25 ЮЛИ 2022

Къде ходят на почивка британските кралски особи?

Кралските особи също ходят на почивка! Вижте кои са любимите им места за лятно уединение.