Living : Интериор25 МАРТ 2022

Пролетен дизайн на терасата и верандата

Превърнете вашата тераса или веранда в приветлив пролетен оазис

С идването на пролетта прекарвате все повече време навън и обръщате поглед към терасата или верандата във вашия дом. Те отново стават любимо място за сутрешно кафе или любима книга.

За да вдъхнете нов живот на откритото пространство в дома, доверете се на съветите на интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева.

Рустик и в града

Рустик стилът е подходящ не само за малка къщичка на село, но и за градско жилище, в което искате по-натуралистична и автентична атмосфера. Терасата в този стил се отличава с изчистен дизайн и много естествени материали – основно дърво и камък, които се използват най-вече за подови настилки. Цветовете са близки до тези, които откриваме в природата. Така отвореното пространство на дома се превръща в естествено продължение на пейзажа отвън. Мебелите за веранда в рустик стил са масивни и от дърво. Ако имате място, може да добавите малък бюфет и така да превърнете верандата в уютно място за семейни обеди и вечери.

Пролетен дизайн на терасата и верандата

Светлината е на мода

Светлина и пространство – с това се отличават терасите в модерен стил. Дори да са затворени, огромните панорамни прозорци и плъзгащи се врати осигуряват достатъчно естествена светлина. Тук няма нищо излишно и нищо, което да ограничава гледката. Подовите настилки и стените са в светли нюанси. Разбира се, може да експериментирате и с по-цветни мозайки на пода или дизайнерски мебели с наситен цвят.

Минимализъм за перфекционисти

Тук отново ключов елемент е светлината, която трябва да облива цялата тераса или веранда. Мебелите са от естествени материали. Кресла, маси и столове от ратан са чудесен избор. Те са много издръжливи, затова са предпочитани за открити пространства. Придържайте се към семпли декоративни елементи в пастелни цветове. Геометричните форми и пропорции правят декора още по-изчистен, така че да се хареса и на най-големите перфекционисти. Чудесен акцент са плетените лампи, поставени на пода. Освен че впечатляват с красотата си, те превръщат терасата в уютно пространство и през нощта, където да се събирате с близки и приятели.

Практични съвети за дизайн на тераса и веранда

След като разгледахме едни от предпочитаните стилове, нека поговорим за нещата, с които е добре да се съобразите, когато създавате вашата мечтана веранда.

Първата стъпка в проектирането е да определите с какво изложение е верандата или терасата. Ако гледа на юг/югозапад, ще получи повече слънце, затова без притеснение може да поставите дивани, меки възглавници и ниски масички, и да прекарвате пролетните дни навън. От друга страна, ако терасата е на север/североизток, тя ще бъде на сянка през по-голямата част от деня. В този случай е по-добре да проектирате по-затворена среда. Може да поставите преграда, гледаща към посоката, от която духа вятърът. Тъй като тази тераса ще по-студена, постарайте се да създадете уютна, топла и приветлива обстановка.

Пролетен дизайн на терасата и верандата

Откритите веранди и тераси са подложени на променливи метеорологични условия – дъжд, сняг, вятър, слънце. Всичко това може да увреди дизайна им, затова заложете на по-качествени и дълготрайни материали, както и на такива с по-лесна поддръжка. Изберете естествен камък, вместо дърво, за подова настилка и мебели от метал, ратан или друг здрав и непретенциозен материал.

Ако имате голяма тераса или веранда, може да я разделите на няколко зони – барбекю и приготвяне на храна; място за хранене; кът за релакс с хамак, диван или възглавници.

Пролетен дизайн на терасата и верандата

Помислете и за парапета. За градските тераси най-предпочитаният материал е метал. Лесно може да го боядисате в избрания цвят и не се нуждае от почти никаква поддържка. Може да изберете и стъкло (матирано или прозрачно). За веранда на къща може да си позволите дървен парапет.

Осветлението на терасата или верандата е изключително важно, за да може да ги използвате по всяко време на денонощието. Външните осветителни тела от неръждаема стомана или алуминий са надежден избор, който ще издържи години наред. Имайте предвид, че животът на LED осветлението е няколко пъти по-дълъг от този на халогенните или традиционните източници на светлина.

Относно местоположението на лампите – висящите и тези на стените, работят най-добре за открито пространство. Стенните лампи подчертават текстурата и цвета на стената и създават фини светлинни отпечатъци. Може да изберете лампи с регулируем ъгъл на падане на светлината. Поставянето на допълнително осветление оживява терасата. Стоящите подови лампи, разположени по ъглите, както и LED лентите около парапета, са перфектни. Те създават романтична и уютна обстановка.

Пролетен дизайн на терасата и верандата

Реализирани проекти

Поиграйте си с гледката. Един от факторите за висока цена на имотите се дължи на гледката, която се открива от тях. Терасата или верандата е чудесен начин да я накарате да изпъкне, както направихме в нашия проект на Малка къща край морето“ във Варна. Използвахме изчистени цветове и линии, за да може погледът да се фокусира върху морската шир. Панорамните прозорци на стаята също помагат за това. Те отварят пространство за терасата и великолепната гледка от нея.

Ако имате достатъчно площ, превърнете терасата на градския апартамент в трапезария на открито. Точно това направихме в апартамент „40 градуса географска ширина“ в столичния квартал „Манастирски ливади“, за да могат собствениците да се наслаждават на гледката към Витоша. Тъй като целият апартамент е вдъхновен от излъчването на Манхатан, кръстихме проекта с нестандартното име “40 градуса географска ширина“ – от местоположението на Манхатан на глобуса.

Пролетен дизайн на терасата и верандата

Растенията придават живот на всяко пространство. Те могат да се превърнат в красив акцент на терасата, да създадат усещане за уединеност и романтична обстановка, точно както на втората тераса на Малка къща край морето“ във Варна. Цветята са подбрани така, че да изпъкват на фона на едноцветните мебели и зеленината около терасата.

Превърнете вашата тераса или веранда в приветлив пролетен оазис. Създайте пространство, което е естествено продължение на вашия дом. Нека уютът отвътре се пренесе отвън, за да се радвате на слънцето, гледката и времето, прекарано на открито!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИНТЕРИОР

Слънчогледи у дома
Интериор22 ЮЛИ 2022

Слънчогледи у дома

Лятото е идеалният сезон за добавянето на летни цветове и оптимизъм във вашия дом.

Красотата се крие във всеки ъгъл в дома на Кирстен Дънст
Интериор06 ОКТОМВРИ 2021

Красотата се крие във всеки ъгъл в дома на Кирстен Дънст

Актрисата е избрала да подходи по уникален начин в създаването на дома си

В дома на Миранда Кер красотата е на всеки ъгъл
Интериор11 СЕПТЕМВРИ 2021

В дома на Миранда Кер красотата е на всеки ъгъл

Звездата отваря вратите на впечатляващото си имение в Малибу

Поглед в екзотичния дом на Пиърс Броснан за 100 милиона
Интериор31 АВГУСТ 2021

Поглед в екзотичния дом на Пиърс Броснан за 100 милиона

Надникнете в луксозното имение в Малибу