Living : Идеи за дома14 МАРТ 2020

Как да почистим дома си правилно – съветите на микробиолога

Повечето от нас използваме продуктите за почистване грешно

Как да почистим дома си, така че да се предпазим от вируси? Може би най-ценният съвет, който можем да получим по темата, е от микробиолог.

Д-р Чарлъс Герба е посветил кариерата си на проучвания за начина, по който микробите навлизат в организма ни и ни вредят. Следователно е и открил много начини да се предпазим от тях.

Как почиства дома си той тогава? 

Той обръща повече внимание на кухнята, отколкото на тоалетната

“Хората са най-уплашени от мръсотията по тоалетната чиния”, споделя той. “Затова почистват най-много тоалетните си помещения и в резултат пода в банята се оказва по-чист от този в кухнята.”

А точно там е мястото, където сготвяме храната, която консумираме, където децата обичат да прекарват повече времето си, и с това тя е развъдник на болести, ако не е добра почистена.

Как да почистим дома си правилно - съветите на микробиолога

Според д-р Герба гъбата за миене е много опасна територия, защото бързо може да започне да задържа микроби, затова съветва да я сменяме поне веднъж месечно. Подобно е мнението му и за дъските за рязане. “По моите проучвания, точно тях почистваме твърде малко. Не трябва да забравяме и да имаме отделна дъска за плодовете и зеленчуците и друга за месото”, добавя микробиологът.

Как да почистим дома без вредни химикали

Уточнява и че трябва редовно да почистваме хладилника си – особено дръжката му, която пипаме постоянно, и долната му част, където обикновено се стича вода.

Призовава ни и да внимаваме къде оставяме дамската си чанта. “Една четвърт от чантите, които изследвахме с колегите ми, носят вредната бактерия ешерихия коли. А повечето жени решават да си оставят чантата точно в кухнята, където после смятат да си сготвят.”

Той внимава с еко нещата

Днес все повече хора се опитват да използват предметите си повече от веднъж, което е страхотно за природата, но с това може да предизвикаме потенциална вреда върху здравето си.

Да вземем например плътните пазарски чанти, с които пренасяме храната си от магазина – вероятно никога не сте ги изпирали нали? Но представете си колко бактерии се съдържат вече в нея, след като в тях слагаме продуктите, които в магазина всеки е пипал.

Същото се отнася и за кърпите за ръце. Д-р Герба предпочита да използва домакинска хартия, за да забърсва ръцете си след миене, вместо кърпите и хавлиите, които лесно пренасят бактерии. Но за да пази околната среда, е избрал текстилните кърпи. Пази ги чисти, като ги пере поне веднъж седмично, във вирусния период предпочита да е дори два пъти седмично, като внимава те да не остават постоянно влажни, защото това е перфектната среда за развъждане на бактерии.

Ако използвате и кутии за съхранение за многократна употреба или стъклени бутилки, също се опитвайте да ги миете поне през ден.

Препоръчва дезинфектантите и мокрите кърпички на спиртна основа

По отношение на правилните дезинфектиращи продукти се говори много напоследък. Според д-р Герба антибактериалните кремове и мокри кърпички са много добър вариант, защото са по-удобни за използване при почистване на дома.

3-минутното почистване на дома

“Специалните препарати са по-ефективни несъмнено, но повечето хора ги използват грешно и с това не успяват да се преборят с микробите правилно. Например дезинфекциращият спрей трябва да се напръска и да се изчака десетина минути, преди да се забърше, но никой не прави това. Вместо това можем да използваме мокрите кърпички и веднага след това да почистим ръцете си с гел. Трябва да ги почистваме дори когато пренасяме прането от пералнята към сушилнята, защото отново можем да пренесем бактерии”, споделя докторът.

Неочаквани трикове за по-чист дом

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Полезни съвети за направата на страхотен букет
Идеи за дома10 МАРТ 2023

Полезни съвети за направата на страхотен букет

Пролетта свързваме с цветята, така че с настъпването на този прекрасен сезон е време да украсим нашите домове с чудесни букети.

Дрешникът на нашите мечти
Идеи за дома11 НОЕМВРИ 2022

Дрешникът на нашите мечти

Размери, материали, цветове и облицовки: как да изберем мечтания гардероб и да се уверим, че е красив, но преди всичко и функционален?

Есенно почистване в 4 стъпки
Идеи за дома21 СЕПТЕМВРИ 2022

Есенно почистване в 4 стъпки

Началото на новия есенен сезон е идеалното време за разчистване на дома.

Дом без стрес
Идеи за дома02 СЕПТЕМВРИ 2022

Дом без стрес

Нашият дом оказва много важна роля върху психиката ни.