Living : Идеи за дома11 ЯНУАРИ 2020

Как да намалим сметката за отопление през зимата

Тези разумни съвети ще ви помогнат да намалите разходите си, без да нарушавате комфорта си вкъщи

Сметката за отопление през зимата може да бъде сериозно перо в бюджета. Но ако сме практични и следваме най-важните съвети, можем да спестим немалка сума за целия отоплителен сезон.

В България той продължава почти през половината година. Така че е очевидно защо си струва да възприемем тази не чак толкова сложна стратегия.

Така освен че ще намалим сметката за отопление, ще пестим и от ресурсите за доставяне на топлинна енергия в дома ни! Просто следвайте тези няколко правила: 

  1. Изолирайте онези прозорци и външни врати, които през зимата не отваряте. За целта може да използвате обикновена лента прозрачен скоч.
  2. Носете плътни дрехи и топли пантофи, вместо да надувате радиаторите. Ако през лятото ви е навик да обикаляте из къщи боси и по тениска и бикини, през зимата това е напълно ненужно и ще ви коства доста пари.
  3. За здравословна температура в дневната се смята тази около 20 градуса. В банята – 22 градуса. През нощта в спалнята са достатъчни 16-17 градуса. Именно при по-хладна температура, но добре завити, спим по-спокойно и пълноценно.
  4. Намаляването на температурата в стаята само с 1 градус може да ви спести до 6% енергия.
  5. Вдигайте щорите и дърпайте пердетата през деня. Колкото и слабо да грее зимното слънце, то все пак може да ви помогне да поддържате помещенията по-топли.
  6. Когато проветрявате, отваряйте прозорците възможно най-широко, но за не повече от 3 до 5 минути. Така в помещението влиза свеж и студен въздух, но стените се запазват топли. Стаята изстива повече от леко открехнат прозорец за повече време.
  7. Дръжте радиаторите открити. Не слагайте близо до тях фотьойли, табуретки или други мебели и не простирайте отгоре дрехи. Всичко, което закрива радиаторите, може да е причина да губите до 20% от топлината.
  8. Ако използвате климатици, уверете са, че въздушните филтри са почистени. Ако не са, това затруднява работата на уредите и може неусетно да надуе сметката за отопление на домакинството ви.

Природата ще преобразява домовете през 2020-та година

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Полезни съвети за направата на страхотен букет
Идеи за дома10 МАРТ 2023

Полезни съвети за направата на страхотен букет

Пролетта свързваме с цветята, така че с настъпването на този прекрасен сезон е време да украсим нашите домове с чудесни букети.

Дрешникът на нашите мечти
Идеи за дома11 НОЕМВРИ 2022

Дрешникът на нашите мечти

Размери, материали, цветове и облицовки: как да изберем мечтания гардероб и да се уверим, че е красив, но преди всичко и функционален?

Есенно почистване в 4 стъпки
Идеи за дома21 СЕПТЕМВРИ 2022

Есенно почистване в 4 стъпки

Началото на новия есенен сезон е идеалното време за разчистване на дома.

Дом без стрес
Идеи за дома02 СЕПТЕМВРИ 2022

Дом без стрес

Нашият дом оказва много важна роля върху психиката ни.