Living : Идеи за дома17 АПРИЛ 2021

Искате да почистите вкъщи без опасни химикали?

3 гениални рецепти с масла

Има ли нещо, което не можем да направим с етерични масла? Те намаляват стреса на работното място, успокояват ни при настинка, карат кожата ни да сияе и дори могат да оправят настроението ни. 

Е, време е да добавим и още една функция, подходяща именно за сезона на голямото чистене. Много от маслата имат антибактериални свойства, ето защо те са идеални за приготвяне на домашни продукти за почистване. Освен че не съдържат куп химикали в себе си, те носят силна и трайна миризма, която може да ви напомни на любимия скраб за тяло или любимата ви спа процедура.

Всяко масло си има характерна особеност. Цитрусовите например (лимон, портокал, грейпфрут) са подходящи при обезмасляване. Евкалиптът се смята за антибактериален, противогъбичен, антисептичен и антивирусен. Маслото от чаено дърво е мощен дезинфектант и също така е известно, че е антимикробен. (Съвет: Ако сте бременна или имате домашни любимци, консултирайте се с вашия гинеколог или ветеринар, за да се уверите, че можете да използвате маслата безопасно).

Универсален препарат
1 1/2 чаши вода
1/2 чаша спирт
1 ч.л. веро
10-20 капки етерично масло по избор

Комбинирайте всички съставки в празна бутилка с пулверизатор и разклатете добре. Не използвайте върху стъкло, тъй като маслото ще образува ивици.

Искате да почистите вкъщи без опасни химикали?

Обезмаслител
1/2 чаша сода за хляб
1/4 чаша веро
20 капки етерично масло сладък портокал

Смесете съставките в подходящ съд и използвайте с влажна гъба/кърпа върху мазни повърхности. Оставете го да подейства в продължение на 10 минути. С помощта на гъбата, изчистете мазните участъци и подсушете с микрофибърна кърпа.

Искате да почистите вкъщи без опасни химикали?

Препарат за почистване на тоалетната
1/2 чаша сода за хляб
1/2 чаша вода
1/4 чаша веро
1/4 чаша водороден пероксид
15 капки масло от чаено дърво

Комбинирайте съставките в чиста бутилка, използвайте върху тоалетната и оставете да подейства, а след това почистете с четка.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕИ ЗА ДОМА

Полезни съвети за направата на страхотен букет
Идеи за дома10 МАРТ 2023

Полезни съвети за направата на страхотен букет

Пролетта свързваме с цветята, така че с настъпването на този прекрасен сезон е време да украсим нашите домове с чудесни букети.

Дрешникът на нашите мечти
Идеи за дома11 НОЕМВРИ 2022

Дрешникът на нашите мечти

Размери, материали, цветове и облицовки: как да изберем мечтания гардероб и да се уверим, че е красив, но преди всичко и функционален?

Есенно почистване в 4 стъпки
Идеи за дома21 СЕПТЕМВРИ 2022

Есенно почистване в 4 стъпки

Началото на новия есенен сезон е идеалното време за разчистване на дома.

Дом без стрес
Идеи за дома02 СЕПТЕМВРИ 2022

Дом без стрес

Нашият дом оказва много важна роля върху психиката ни.