Хорчатата е новата напитка на лятото. Идва от Мексико и е също толкова освежаваща, колкото кафето. Допълнителен плюс – напълно веган е.
Миналата година матчата беше претендент за предпочитаната напитка за лятото, тази година очаквайте да виждате т.нар. “хорчата” навсякъде.
Това е студено питие, което се прави най-често от оризово мляко и е традиционнo за Мексико. Не съдържа кофеин, но зарежда с много енергия и освежава в горещите дни.
Какви са другите й положителни страни? Здравословна е, вкусна и напълно instagramable.
Ето какво ви трябва, за да си направите две чаши от напитката:
1 чаша пълнозърнест ориз (рецептата работи и с обикновен ориз, но това е по-здравословният вариант)
1 чаша начукани бадеми
2 чаши мляко от кашу
3 чаши гореща вода
канелена пръчица (по желание)
стевия (или захар) по вкус
ванилов екстракт
ягоди (по желание)
лед
Приготвяне:
Смелете ориза в мелачка за кафе или високоскоростен блендер. Накиснете с гореща вода и оставете през вечерта заедно с бадемите и канелата.
На сутринта махнете канелата и блендирайте ориза и бадемите до хомогенна смес. Отцедете и към останалата течност добавете, колкото искате подсладител и мляко.
Блендирайте леда, за да стане на по-малки парченца. Ако използвате ягоди ги пасирайте заедно с леда. Оставете няколко цели парченца за декорация. Смесете ядковата течност с леда и ягодите и декорирайте по желание.