Рецепти : Food news17 СЕПТЕМВРИ 2014

Лесен начин за приготвяне на домашно кисело мляко

За 3-4 часа ще се сдобиете с вкусен продукт

Продуктите в магазините масово са претъпкани с всякакви химикали и ГМО-та и е нормално повечето от нас да се чудят какво да сложат на масата.

От своя страна киселите млека са наситени с нишесте, за да може да се постигне гъстотата на истинското такова. Не е много трудно да си направим домашно кисело мляко, а ние ви предлагаме една много лесна рецепта, която всяка една от вас може да приложи у дома.

Оказва се, че най-важното е да се спазва технологичният процес и добрата хигиена.

За да се сдобием с хубаво кисело мляко, трябва да си купим хубаво пълномаслено прясно мляко. Най-добре ще бъде то да е домашно. Няма особено значение дали ще е краве, овче, козе, биволско или смесено. За закваска можете да използвате кофичка висококачествено купено кисело мляко с достатъчно количество живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophiles.

Познавачи съветват при следващите пъти, в които правим кисело мляко, да използваме домашно такова, защото се получава най-добре и има най-добър вкус. За закваска се отбира само най-горния слой от неотваряни до тогава кофичка или буркан с кисело мляко, от което никой не е ял преди това.

Лесен начин за приготвяне на домашно кисело мляко

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се загрява до завиране. След това махате тенджерата от котлона и се оставя захлупена за 10-15 минути. Впоследствие млякото се охлажда, докато стигне до 44-45º С (използвайте готварски термометър). Това става на водна баня или ако просто го оставите само да се охлади.
Към вече подготвеното мляко се добавя закваската (която предварително е разбита с малко прясно мляко). Нейното количество трябва да е 1-5% от това на прясното мляко. Например на 1 л прясно мляко се слагат 40-50 г кисело мляко (2 супени лъжици). Разбърква се и сместа се разлива в чисти и сухи буркани, които веднага се затварят.

Вече готовите буркани се оставят за 3-4 часа на топло място, за да може да се случи млечнокиселата ферментация – повишава се киселинността на млякото и то добива плътна консистенция. Необходимата температура за този процес е 43-44º С. Затова е нужна външна намеса. Много домакини увиват бурканите с няколко одеала, за да може те да стоят на топло.

Други пък слагат бурканите във фурната при пуснат кръгъл вентилатор без долен и горен нагревател, при температура около 30-35º С.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София
Food news10 ЯНУАРИ 2023

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София

Paradiso Pizza & Friends има амбицията да бъде най-добрата пицария в Източна Европа и е готова да го докаже.

Овесените бисквитки на крал Чарлз III
Food news11 НОЕМВРИ 2022

Овесените бисквитки на крал Чарлз III

Вкусни ли са и защо си струва да ги опитаме възможно най-скоро?

Как да спестим от семейния бюджет за храна?
Food news26 ОКТОМВРИ 2022

Как да спестим от семейния бюджет за храна?

Според статистиката българските домакинства харчат минимум една трета от месечния си бюджет за храна.

Лесни и полезни летни храни
Food news12 АВГУСТ 2022

Лесни и полезни летни храни

Много летни храни съдържат важни хранителни вещества за регулиране на настроението, борбата с депресията и насърчаването на съня.