Рецепти : Food news25 ЯНУАРИ 2022

Лековитата сила на различните видове мед

Акациевият изчиства черния дроб, евкалиптовият лекува настинки и главоболие

Медът не е просто по-здравословен подсладител, а лековита тайната за здраве и силен имунитет, която се използва от древни времена до днес.

“Течното злато”, както много хора наричат меда, е силен антисептик и по тази причина понякога е част от активното лечение на различни заболявания. Той има антибактериални свойства, което го прави добра алтернатива за лечение на някои болести, лекувани с антибиотици. Но за разлика от хапчетата приемът на мед почти няма странични резултати и можем да се радваме на позитивите му завинаги, без тялото ни да привикне към ползите.

В народните лекове медът винаги присъства, когато стане дума за грип, кашлица, настинки и особено болно гърло. Флаваноидите и антиоксидантите, които се съдържат в него, са от ключово значение в превенцията за раковите заболявания.

В меда се съдържат равни количества фруктоза и глюкоза, свързани помежду си от водни молекули, което значи, че всеки път, когато ядете мед, давате на тялото си доза чиста енергия. Кожата ви също може да се почувства по-добре с помощта на меда, тъй като той хидратира в дълбочина. Затова и е често основна съставка в домашните маски за лице.

Лековитата сила на различните видове мед

По света има стотици разновидности на меда, които се различават по цвят, аромат и вкус, в зависимост от това какъв нектар и от какви цветя са събирали пчелите. Лабораторните тестове показва, че различните видове имат различно съдържание на витамини и минерали, защото всеки от тях съдържа различна комбинация от нектари.

Медът от акация се прави от нектар от цветчетата на тези дървета. Той има високо съдържание на фруктоза и ниско на захароза, което го прави чудесен избор за диабетиците. Медът от акация е познат със своите терапевтични свойства, тъй като помага за прочистване на тялото и черния дроб, намаляване на подуването и т.н.

Полифлорният мед представлява коктейл от нектари от много на брой растения. Затова и той е богат на множество витамини и минерали едновременно и действа благоприятно на целия организъм. Той е най-често срещаният в България, защото у нас виреят множество цветове по едно и също време.

Медът от евкалипт може да бъде много различен, тъй като самото растение има над 500 вариации. Води началото си от Австралия, но днес такъв мед се произвежда и в САЩ, по-специално в Калифорния. С лек ментолов вкус, той може да бъде много полезен при дихателни заболявания. Освен това се използва за лечение на рани, възпаления и ухапвания от насекоми. Масажите с такъв мед успокояват болката в мускулите и ги отпускат.

Липовият мед често се произвежда в Европа, тъй като тук липите се срещат почти навсякъде. Той е светложълт и с деликатен мирис на дърво. Препоръчва се на хора, които страдат от стрес, инсомния и други тревоги, заради успокоителните си качества.

Медът от манука се прави от дървета, виреещи в Нова Зеландия. Той е със силни антибактериални действия и често се използва в диетите и при хора, имащи проблем със стомаха и храносмилането. Незаменим е за лечението на акне и обриви.

Медът от нийм е доста популярен в Аюрведа лечението и произхожда от Индия. Той се използва за намаляване на кръвното налягане, диабет, кожни проблеми, алергии и проблеми с дихателните пътища.

Медът от мента се намира по-трудно и обикновено никога не е напълно и единствено извлечен от мента, но въпреки това не бихте го объркали с друг. Има характерен аромат и носи в себе си много ползи – бори се със стреса и подобрява храносмилането. Характерно за него е, че е богат на витамините от група В, от които липсва само В17.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Овесените бисквитки на крал Чарлз III
Food news11 НОЕМВРИ 2022

Овесените бисквитки на крал Чарлз III

Вкусни ли са и защо си струва да ги опитаме възможно най-скоро?

Как да спестим от семейния бюджет за храна?
Food news26 ОКТОМВРИ 2022

Как да спестим от семейния бюджет за храна?

Според статистиката българските домакинства харчат минимум една трета от месечния си бюджет за храна.

Лесни и полезни летни храни
Food news12 АВГУСТ 2022

Лесни и полезни летни храни

Много летни храни съдържат важни хранителни вещества за регулиране на настроението, борбата с депресията и насърчаването на съня.

Смокини за отслабване
Food news12 АВГУСТ 2022

Смокини за отслабване

Сещате ли се за вашето село, където прекрасната сянка на смокинята ви разхлаждаше по обяд?