Рецепти : Food news02 ЯНУАРИ 2014

Чудото на българските чайове

Засилват имунитета, правят ни красиви и още

Научно доказано е, че честата употреба на чай засилва имунитета и предпазва от множество заболявания. 

Кои обаче са най-полезните видове чай и кой от какво ни пази?

Мурсалски чай 

Този чай расте единствено на Балканите и то най-вече в Пирин и Рила. Това е една от най-полезните билки, вирееща в България. Мурсалският чай се отличава с фин, лек вкус и аромат. 

Екстрактът от него влияе цялостно на организма на човека. Лечебните му свойства са много и разнообразни, той лекува „всичко“. Той е мощен имуностимулатор, забавя стареенето на клетките и предпазва от инфаркт, инсулт и високо кръвно. Има противораково действие, освобождава организма от натрупаните токсини, бори се активно с бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, със заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система. Благодарение на високо ниво на  антиоксиданти, той има тонизиращо и укрепващо действие. Смята се, че е най-доброто лекарство срещу кашлица. 
Традиция е, когато минавате през някоя от тези части на България, вместо „Добър ден“ да ви посрещат с чаша мурсалски чай. Хората по тези краища вярват в поверието, че това е най-добрият начин да ви пожелаят живот и здраве. Честата му употреба подсилва имунитета и предотвратява главоболие и проблеми с кръвното. Може да го употребявате сутрин и вечер за по-голям ефект. 

Шипков чай 

Шипката е една от най-разпространени и използвани билки у нас. Тя има изключително лечебно действие и благодарение на витамините и полезните киселини, които съдържа си е отвоювала името „царица на билките“. 

Научно доказано е, че  в 100 гр. шипка се съдържат до 1000 пъти повече витамин C от цитрусовите плодове. Тя е източник също и на витамините А, K, D, E и B2, които стимулират имунната система и я предпазват от множество заболявания. Ето и част от тях: предпазва и облекчава симптомите на грип и настинка, подобрява храносмилането, успокоява нервна система, подобрява тена и помага при безсъние и умора.Може да използвате плодовете на шипката и под формата на мармалад и пюре, където също се запазват съставките. 

Чай от мента

Ментата се свързва обикновено с ободряващ приятен аромат и специфичен освежаващ вкус. Освен това, тя действа благоприятно върху организма. С нейна помощ се подобрява храносмилането, успокоява се нервната система, полезна е при заболявания на сърдечно-съдовата и дихателна системи. 

Известно е, че ароматът на ментата потиска апетита и затова тя е често използвана при отслабване и борбата с излишните килограми. Чаят от мента допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система. 

Чай от мащерка 

Мащерката е универсално лекарство за всякакви болежки. Билката има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания. Мащерката има и противовъзпалително, нервноуспокоително, болкоуспокоително, дезинфектиращо, отхрачващо и антисептично действие. 

Ако замените сутрешното кафе с чай от мащерка, ефектът няма да закъснее. Ще се почувствате по-свежи, бодри и здрави. Чаят от мащерка помага също и срещу безсъние и ниско кръвно. 

Чай от липа

Чаят от липа е най-разпространеният български чай. Изключително ароматен и полезен, той притежава множество полезни свойства. Той спомага при проблеми с дихателната система и при висока температура. Използва се широко в ароматерапията и под формата на горещи бани при лечение на изгаряния и кожни обриви. Спомага за  по-добър сън и интересен факт е, че измиването на косата с липов чай предотвратява косопад.

Чай от коприва 

Чаят от коприва в България вирее като диворастящо растение. Листата му са богати на витамини, минерални соли, желязо, калций и др. Благодарение на съставките си тя има изключителни лечебни и хранителни свойства. Билĸaтa cтимyлиpa pacтeжa, oбмянaтa нa вeщecтвaтa и зacилвa имyнитeтa. Koпpивaтa e eфeĸтивнa пpи oтcлaбвaнe, зaщoтo зacилвa мeтaбoлизмa, ycпoĸoявa cтoмaxa и пpeчиcтвa opгaнизмa oт тoĸcини. 

Чай от Мечо грозде

Плодовете на мечо грозде виреят по високите части на Стара планина. Чаят му е известен с антисептичното и диуретичното си действие на пикочните пътища. Той предотвратява възпаления на пикочния мехур и бъбреците. Поради силното му действие е добре мечото грозде да се употребява в комбинация с други билки. 

Чай от лайка

Лайката е широко разпространена у нас. Тя се използва активно в козметиката за лице и коса. Като поддържа русият цвят на косата и освежава кожата на лицето. Чаят от лайка може да бъде използван също и за заболявания, свързани с храносмилателната система, грип и при болезнена менструация. 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София
Food news10 ЯНУАРИ 2023

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София

Paradiso Pizza & Friends има амбицията да бъде най-добрата пицария в Източна Европа и е готова да го докаже.

Овесените бисквитки на крал Чарлз III
Food news11 НОЕМВРИ 2022

Овесените бисквитки на крал Чарлз III

Вкусни ли са и защо си струва да ги опитаме възможно най-скоро?

Как да спестим от семейния бюджет за храна?
Food news26 ОКТОМВРИ 2022

Как да спестим от семейния бюджет за храна?

Според статистиката българските домакинства харчат минимум една трета от месечния си бюджет за храна.

Лесни и полезни летни храни
Food news12 АВГУСТ 2022

Лесни и полезни летни храни

Много летни храни съдържат важни хранителни вещества за регулиране на настроението, борбата с депресията и насърчаването на съня.