Рецепти : Десерти04 АПРИЛ 2018

Великденски козунак с квас

Изпробвайте следната рецепта у дома

Мнозина смятат, че козунакът е доста сложен за приготвяне и предпочитат да не се заемат със задачата да си направят домашен за Великден.

Ние обаче сме пробвали неведнъж и ни се получава доста сполучлив. Ето защо решихме да ви дадем една рецепта на “Хляб&Soul” за козунак с квас, който е изключително лесен, но и невероятно вкусен.

Необходими продукти:

2 2/3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. квас
2 яйца
2/3 ч.ч. прясно мляко
2/3 пакетче масло (125 г) студено, нарязано на тънки филийки
2/3 ч.ч. стафиди (предварително накиснати във вода за час)
1 щипка сол
1 ч.л. ванилов екстракт
настъргана кора от лимон и портокал (на вкус)

Великденски козунак с квас

Начин на приготвяне:

1. Поставяме брашното в дълбока купа и оформяме кладенче, в което слагаме яйцата, кваса, прясното мляко, захарта, ванилията, солта. Смесваме съставките, докато се получи тесто, след което го изваждаме на плота и месим, докато то се изглади.
2. След като тестото се изглади, започваме да добавяме маслото постепенно, докато тестото го абсорбира, след което изцеждаме стафидите и ги добавяме заедно с корите. След като ги смесим с тестото равномерно, оформяме тестото на топка, поставяме в купата, покриваме с капак и оставяме за час и половина – два да втасва на стайна температура.
3. След 2 часа изваждаме тестото и го разделяме на три равни части, оформяме ги на топчета, които отново оставяме да почиват и след 20 минути ги разточваме с ръце на три продълговати масура с дължина около 35 см, които после сплитаме на плитка.
4. Подготвяме продълговата формичка за печене с дължина около 35 см, намазняваме я и я набрашняваме. Поставяме сплетената козуначена плитка вътре и покриваме отгоре, докато чакаме да втаса.
5. Оставяме козунака за още поне 4-5 часа и когато удвои обема си и стане въздушен, е готов за печене.
6. Преди поставяне във фурната намазваме с яйце и поръсваме със захар. Печем (без вентилатор) в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути или до готовност.

Взехме от Eva.bg!

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Рецепта за много вкусни и пухкави понички
Десерти02 ДЕКЕМВРИ 2022

Рецепта за много вкусни и пухкави понички

Традиционно съботно е време за поредната вкусна рецепта, която да приготвим заедно.

Сигурни сме, че и вие обожавате съботния кекс, точно колкото и ние.
Десерти11 НОЕМВРИ 2022

Рецепта за кекс с кисело мляко

Сигурни сме, че и вие обожавате съботния кекс, точно колкото и ние.

Рецепта за сладкиш с ябълки и канела
Десерти08 ОКТОМВРИ 2022

Рецепта за сладкиш с ябълки и канела

Ябълки и канела – това определено е най-сладката уикенд комбинация.

Рецептата за шотландски палачинки на кралица Елизабет
Десерти23 СЕПТЕМВРИ 2022

Рецептата за шотландски палачинки на кралица Елизабет

В писмо, адресирано до президента Айзенхауер, суверенът разкрива тайните за приготвяне на кралски палачинки. А ето какви са те.