Търсите идеалния десерт, който да сервирате на новогодишната вечер, без да е прекалено калоричен? Тогава шоколадовата лава торта, която се приготвя без никаква захар, е именно за вас. Едно парче от нея съдържа около 300 калории, докато тази със захар е над 550 калории.
Какво ви е необходимо?
200 гр неподсладен шоколад 100% какао или черен с 85%
120 гр. краве или кокосово масло
4 цели яйца
1 жълтък
60 гр естествен подсладител (стевия)
30 гр царевично брашно
30 гр брашно от елда
60 мл прясно краве или кокосово мляко
Как да си я приготвите?
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намазнете 6 керамични формички за печене
В тиган разтопете шоколада и маслото. Бъркайте, докато не се разтопят напълно. Свалете от огъня и оставете на страна.
В средно голяма купа смесете яйцата, жълтъка и стевията, докато не стане хомогенна смес.
Добавете двата вида брашно и разбъркайте добре с дървена лъжица или шпатула.
В друг тиган, загрят на средна температура, стоплете млякото. Оставете го да поври около минута две и го свалете от огъня отново за толкова време. Бавно го добавяйте към сместа, за да не се пресече и да не се сготвят яйцата.
Накрая добавете и шоколада, и маслото и разбъркайте добре.
Напълнете и 6-те формички със сместа и печете около 14-15 минути. Много е важно като потопите клечка за зъби, тя да не излиза суха. Само така ще получите ефекта на лава торта и разтопеният шоколад ще се разтече при разрязването.
Сервирайте веднага.