Рецепти : Десерти22 ДЕКЕМВРИ 2021

Нискокалорични коледни сладки

Традиционната рецепта със сладко, но за само 90 калории

Всички обичаме типични коледни маслени сладки с пудра захар, но често се страхуваме да си хапнем от тях навръх празниците.

С тази рецепта няма нужда да е така, защото въпреки безупречния вкус на празничния десерт, сладките са с минимално количество калории, а не пропускат никоя от главните съставки, които обичаме.

Приготвянето за рецептата изисква по-малко от час, а накрая получаваме цели 36 сладки, така че всеки на трапезата да ги опита.

Ето кои са съставки са ви нужни:

около 100 грама лешници

2 1/2 чаши брашно за сладкарски изделия и още малко за поръсване

1 чаена лъжица канела

1/2 чаена лъжица бакпулвер

щипка сол

12 супени лъжици масло, на стайна температура, нарязано на кубчета

1/2 чаша плюс 1 с.л. захар

1 голямо яйце на стайна температура, предварително разбито

1/2 чаша сладко по избор

пудра захар за поръсване

Приготвяне: 

Във фурна на 180 градуса изпечете лешниците за 10 минути, а след това с помощта на кърпа ги втрийте, за да отстраните люспите им. Оставете настрана да се охладят напълно.

В блендер или пасатор разбийте лешниците с половин чаша брашно, докато станат на фин прах. В средна на размер купа смесете останалите две чаши брашно с канелата, бакпулвера и солта. Добавете лешниковата смес към брашнената и разбъркайте добре.

В голяма купа разбийте маслото и захарта с електрически миксер на средна до висока скорост за около пет минути. Добавете малко по малко яйцето, намалете скоростта на миксера и добавете сместа с брашното. Поставете тестото върху голямо парче прозрачно фолио и го покрийте внимателно, така че да направите правоъгълник с дебелина 2,5 сантиметра и го приберете в хладилника за 1-2 часа, докато стегне.

Загрейте фурната на 180 градуса и разстелете хартия за печене в две плоски тави. След това разполовете тестото и сложете едното парче върху леко набрашнен плот. Поръсете горната част на тестото с брашно и го разточете с точилка, за да направите правоъгълник с дебелина 2 см. С форма за бисквитки (каквато форма искате, за предпочитане кръгла или звезда), поръсена с брашно, изрежете тестото и сложете бисквитките в тавата. Направете същото и с останалото тесто. Съберете остатъците, увийте ги в прозрачно фолио и приберете в хладилник за 10 минути, докато се втвърди, за да повторите процеса отново, докато не свърши тестото. Сложете нарязаните бисквитки в хладилник за 30 минути, докато стегнат добре.

Печете за 15 до 17 минути, докато бисквитите не добият лек загар по краищата. Оставете ги да изстинат напълно в тавата, преди да продължите с останалото. Обърнете половината бисквитки, сложете във всяка по 1/2 чаена лъжичка сладко и отгоре още една бисквитка, за да направите малък сандвич. Поръсете с пудра захар непосредствено преди сервиране.

Съвети от нас: Ако искате да си спестите още калории, изберете домашно сладко или си направете бързо такова, като в тавичка смесите замразени горски плодове с малко семена чия и мед за вкус. Когато сместа заври, ще започне да се сгъстява и накрая ще получите нискокалорично сладко.

За по-красив ефект пригответе няколко бисквитки с дупка по средата, така че когато направите сандвич, да се вижда сладкото.

Хранителна стойност за 1 бисквитка: 98 калории

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Рецепта за диетични палачинки
Десерти27 ЯНУАРИ 2023

Рецепта за диетични палачинки

Кой каза, че не можем да се насладим на любимите си палачинки, ако сме на диета?

Вкусна рецепта за кекс с мандарини
Десерти20 ЯНУАРИ 2023

Вкусна рецепта за кекс с мандарини

Уикендите са, за да разпуснем. Затова винаги трябва да има по нещо сладко у дома.

Рецепта за канелени рулца
Десерти23 ДЕКЕМВРИ 2022

Рецепта за канелени рулца

Каква би била Коледата без аромата на канела из целия ни дом?

Рецепта за джинджифилови сладки
Десерти09 ДЕКЕМВРИ 2022

Рецепта за джинджифилови сладки

Коледата без джинджифилови сладки е невъзможна.