Таханът често се използва в българската кухня, но понякога можем да забравим за многото му ползи.
Сред тях са високото му съдържание на полезни мазнини, както и на букет от витамини и минерали – калций, витамин Е и В витамини – В1, В2, В3, В5 и В15. Таханът е полезен и за красивата кожа, заради аминокиселините в сусама и антибактериалното му действие.
Сусамовият тахан често се препоръчва от диетолози и доктори за подпомагане на организма в грипния сезон.
За да ви вдъхновим да се възползвате от всичките му ползи, събрахме три лесни рецепти с тахан. Всяка една от тях е с малко съставки, но страхотен вкус, така че бързо ще затаят желанието ви за нещо шоколадово или сладко.
Брауни без печене
View this post on Instagram
200 грама (около 13) сушени фурми
1/2 чаша (120 милилитра) тахан
6 супени лъжици какао
щипка сол
150 грама шоколад (по желание)
Пасирайте съставките на две части – първо фурмите с тахана, след това добавете и какаото и солта. Когато получите хомогенна смес, изсипете всичко в малка тавичка, която предварително сте постелили с хартия за печене. Сложете браунито във фризера за 30 минути.
След това можете да нарежете на малки парчета и по желание да ги потопите в разтопен шоколад или да им се насладите директно.
Фурми с шоколад и тахан
200 грама (около 14) сушени фурми
80 грама черен шоколад
5 супени лъжици тахан
Разтопете шоколада на водна баня или в микроволнова фурна. Обезкостете фурмите и ги напълнете с по 1 чаена лъжица тахан на фурма, след това ги потопете в шоколада. По желание можете да поръсите отгоре малко морска сол или сусам.
Шоколадов фъдж
View this post on Instagram
100 грама черен шоколад, предварително счупен на малки парчета
1/2 чаша (120 милилитра) тахан
Разтопете на водна баня шоколада и към него добавете тахана. Гответе за кратко време, докато получите гладка хомогенна смес. След това изсипете във форма с хартия за печене и оставете да се втвърди в хладилник. Накрая нарежете на малки продълговати парчета.
Рецепти: Nadia’s Healthy Kitchen