В неделя ни се похапва нещо сладко, но без много калории – направете си вкусния десерт у дома.
Ивелина Богданова е готвачката зад новата здравословна рецепта. Тя ни дава идея за лесен десерт, който няма да ни тежи на съвестта, а на вкус много ни напомня на класическата рецепта за торта Гараш.
Ще ви трябват:
2 добре узрели банана
4 супени лъжици оризово брашно
2 супени лъжици сусамов тахан
1 супени лъжици кокосово масло
3 супени лъжици кокосова захар
2 супени лъжици какао
За крема:
1 банан
1 авокадо
100 грама предварително накиснато кашу
80 грама веган шоколад
3 супени лъжици кокосова захар
1 супени лъжици кокосово масло
Приготвяне:
За да подготвим блата, намачкваме бананите и към тях добавяме останалите съставки. Разбъркваме до хомогенна смес и изсипваме в тавичка с диаметър 20 сантиметра върху хартия за печене. Печем за 20 минути на 180° предварително загрята фурна.
През това време правим крема, като разтапяме шоколада на водна баня, заедно с кокосовото масло. Останалото поставяме в блендера до получаването на хомогенна смес. Смесваме с разтопения шоколад и полученото разнасяме върху блата. Тортата е готова след няколко часа в хладилника.