Този уикенд намираме вдъхновение за креативната рецепта от Германия.
Да изпием чашата еспресо… с щройзел с кафе. Този необичаен десерт притежава всички качества, които ни карат да обичаме традиционната торта или сладкишите, но съчетава и специалния вкус на масления крамбъл отгоре.
За приготвянето му ще ви трябват:
За тортата:
1/2 чаша масло, на стайна температура
3/4 чаши захар
2 големи яйца
1 чаена лъжица ванилов екстракт
1 чаша пълномаслено кисело мляко
1 1/2 чаша брашно
1/2 чаша пълнозърнесто брашно
2 супени лъжици инстантно кафе
1 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1 чаена лъжица канела
1/2 чаена лъжица кардамон
1/2 чаена лъжица сол
View this post on Instagram
За пълнежа:
1/2 чаена чаша кафява захар
1 чаена лъжица инстантно кафе
1/2 чаена лъжица канела
1/8 чаена лъжица кардамон
За топинга:
1/2 чаена чаша брашно
1/2 чаена чаша захар
1 супена лъжица инстантно кафе
2 супени лъжици масло, разтопено
Приготвяне:
За да приготвите тортата, разбъркайте с миксер маслото и 3/4 чаша захар, докато получите пухкава смес. След това добавете яйцата едно по едно и накрая добавете киселото мляко и ванилията. В друга купа смесете 1 1/2 чаши брашно, 2 супени лъжици инстантно кафе, бакпулвер, сода, 1 чаена лъжица канела, 1/2 чаена лъжица кардамон и сол. Разбъркайте добре и смесете с мокрите съставки. След като разбъркате, трябва да получите по-гъста смес от стандартната за сладкиш или торта.
В малка купа смесете кафявата захар с чаена лъжица инстантно кафе, 1/2 чаена лъжица канела и 1/8 лъжица кардамон. В друга купа пък разбъркайте заедно 1/2 чаша брашно, 1/2 чаша захар и 1 супена лъжица инстантно кафе, а след това добавете маслото, като бъркате с вилица, за да получите накрая зърнеста текстура.
В намазнена и поръсена с брашно тавичка изсипете половината от сместа за тортата, след това добавете пълнежа, после останалата част от сместа и накрая от топинга.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути. Ще познаете, че е готово, когато тортата започне да се отделя от ъглите, а клечката за зъби излиза суха, когато я забиете в центъра на сладкиша. Отгоре можете да добавите парченца шоколад за декорация.