Beauty14 ЮНИ 2023

Защо е важно да се предпазваме от слънцето?

Експертите дават отговори на най-важните въпроси.

Фотография: Pexels

Повечето хора обичат топлите летни дни, престоят навън и приятното затоплящо чувство, което слънчевите лъчи предизвикват. Тези приятни моменти обаче са съпроводени със значителна опасност от изгаряне и увреждане на кожната тъкан. За целта е необходимо да си осигурите качествени средства за предпазване. От онлайн аптека Galen споделят повече информация относно въздействието на слънцето върху кожата и начините за предпазване.

Как влияе слънцето върху кожата?

Освен приятно чувство, слънчевите лъчи могат да допринесат и чрез производство на Витамин Д, който е много важен за костната и имунната система. Умереното излагане на слънчевите лъчи може да доведе до естествено производство на този витамин от тялото в необходими количества.

Galen

Кои са негативните влияния?

Освен положително въздействие, слънцето има и негативно, което се изразява по следния начин:

  • слънчеви изгаряния – прекомерното излагане на слънце без подходяща слънцезащита може да доведе до слънчеви изгаряния. Ултравиолетовите UVA и UVB лъчи проникват в епидермиса и могат да причинят зачервяване, болка, възпаление и дори мехури. Изгарянията увреждат клетките в кожата и увеличават риска от развитие на кожни заболявания.
  • стареене на кожата – дългочасовото и прекомерно излагане може да доведе до преждевременно стареене на кожата. UVA и UVB проникват в епидермиса, намаляват производството на колагена и еластин. Това са двете важни съставки, които поддържат еластичността и гладкостта. Резултатът е поява на бръчки, тъмни петна и загрубяване на кожната повърхност.
  • риск от рак на кожата – прекомерното лъчение води до увеличен риск от развитие на меланом. UV лъчите могат да причинят повреди в ДНК на кожните клетки и да предизвикат мутации, които могат да доведат до развитие на злокачествени образувания.
  • пигментни петна – лъченията могат да стимулират производството на меланин в кожата, който е тъмен пигмент, отговорен за тена. Това може да доведе до по-тъмен и по-бронзов тен, но често той е неравномерен и е признак за увреждане на кожата.

Тези неблагоприятни последици водят до повишена нужда от предпазване и слънцезащита.

Galen

Как да се предпазваме от слънцето?

Прекомерното излагане на слънце може да причини увреждания, като слънчеви изгаряния, преждевременно стареене и увеличен риск от развитие на рак на кожата. Правилната защита с помощта на слънцезащитни кремове и подходящо облекло може да намали тези рискове.

Медицинската козметика за слънцезащита е подходящо средство за предпазване на епидермиса от негативните влияния на слънцето. Тази слънцезащита е специално формулирана, за да предоставят ефективна протекция срещу ултравиолетовите лъчения и да поддържа епидермиса здрав и хидратиран. Тези продукти осигуряват широкоспектърно предпазване, защото са ефикасни както срещу алфа, така и срещу бета лъченията, включително и свободните радикали и синята светлина.

Те разполагат с висок слънцезащитен фактор SPF, който може да варира според вида на продукта. 

Кой може да използва козметика за слънцезащита?

Медицинската козметика за слънцезащита е разработена и тествана от дерматолози. Тя е създадена, за да бъде поносима за различните типове кожа и да минимизира риска от раздразнения или алергични реакции. Има щадяща формула, а в състава ѝ се включват предимно натурални продукти и филтърни комплекси. Това прави този тип козметични продукти за предпазване подходящи за всеки.

Съществуват специално разработени слънцезащитни кремове и спрейове, които са предназначени за по-големи деца и бебета, дори новородени. Детските кремове винаги имат висок SPF фактор – 50 +, който осигурява най-голямо предпазване срещу увреждане на тъканите.

Galen

Как да изберете слънцезащитен продукт?

От онлайн аптека Galen съветват винаги да обръщате внимание на марката, към която се насочвате, особено ако избирате защита за деца. Уверете се, че съставът е изчистен, не съдържа парабени и алкохоли.

Винаги обръщайте внимание на SPF фактора и неговата стойност. Не избирайте продукти, които са под 30. Ако имате повишена чувствителност е подходящо да се ориентирате към SPF 50.

Не забравяйте, че слънцето може да бъде опасно и при излагането на лъченията му трябва да си осигурите качествена козметика за предпазване.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BEAUTY

Естествената красота: какви са тенденциите в натуралната козметика
Съвети & тенденции20 НОЕМВРИ 2023

Естествената красота: какви са тенденциите в натуралната козметика

Този тип козметика и грим осигуряват необходимата грижа, без да правят компромис с качеството и устойчивостта.

Станете следващата звезда на фризьорството в България
Beauty новини14 СЕПТЕМВРИ 2023

Станете следващата звезда на фризьорството в България

Запишете видео и сбъднете мечтата си още днес.

Съвършенството е само на крачка разстояние
Beauty продукти21 ЮЛИ 2023

Съвършенството е само на крачка разстояние

It Cosmetics e решението за всеки проблем този сезон.

SPF
Beauty28 МАЙ 2023

Разбира се, че ежедневната слънцезащита е изключително важна

Как дерматолозите съветват да включите SPF в своята рутина, разказваме по-долу.