Beauty : Съвети & тенденции04 ФЕВРУАРИ 2016

Възможно ли е да прекалим с ексфолирането на кожата

И кога продуктите предизвикват повече проблеми, отколкото решават

Ексфолиантите са се превърнали в неразделна част от грижата за кожата на тялото и лицето ни, но при тях има едно основно правило, което дамите понякога забравят – с тях не трябва да се прекалява. 

Независимо дали използвате скраб с ексфолиращи частици или някакъв уред за почистване на кожата на лицето, много вероятно е на един етап и вие да сте се сблъскали с този проблем. Ако кожата ви вместо бебешки мека всъщност се окаже зачервена и чувствителна, прекалено изсушена и по нея се появят дори малки пъпчици, това са най-честите признаци на прекаленото ексфолиране. Състоянието не е никак приятно, но дерматолозите съветват как точно да се справите с проблема. 

Каква е истинската причина за “предозирането“ с ексфолианти
 
Продуктите, които съдържат в себе си микро гранули, вече са забранени в някои щати в САЩ, тъй като малките частици не се разтварят и замърсяват природата, но се оказва, че това не е единственото им неприятно свойство. “Никога не съм ги препоръчвала, защото те имат тенденцията да запушват порите, да ги правят по-видими и да предизвикват появата на пъпки,” казва д-р Джегасоти, дерматолог от САЩ. Според нея, химическите ексфолианти, които предизвикват излющване на горния слой на кожата, всъщност са по-добрият избор, но това не значи, че с тях не трябва да се внимава. Трябва да подберете внимателно продукта спрямо съставките му и реакциите на кожата ви, за да не се окажете с проблем в пигментацията и зачервявания. 
Изненадващо е, но ексфолиращите четки рядко предизвикват такива реакции. “За да реагира кожата по този начин ще трябва да използвате четката над 30 минути всеки ден,” казва д-р Джегасоти. “Лично аз препоръчвам на пациентките ми да използват електрическа четка със своите почистващи продукти със салицилова или гликолова киселина. Според последните изследвания, комбинацията между двете премахва най-ефективно замърсявания и грим от лицето, в сравнение с всякакви други продукти.”
Възможно ли е да прекалим с ексфолирането на кожата
Тайните странични ефекти
Д-р Джегасоти подчертава, че прекаленото използване на ексфолианти може да предизвика постоянно възпаление на най-горния слой на кожата и дори фоликулите на косъмчетата, което пък може да се влоши с проникването на бактерия, а лечението му е много трудно с обикновена козметика. 
Как да спасим кожата си
Ако имате някой от гореописаните проблеми, не се притеснявайте, кожата ви не е обречена завинаги. Просто си дайте почивка. “Спрете с ексфолирането за две-три седмици, като през това време измивате лицето си с много нежен почистващ продукт. По този начин ще възстановите естествената епидермална бариера на кожата си. Ако имате някакво възпаление, трябва да се обърнете за съвет към своя дерматолог, който да ви предпише продукт, справящ се със зачервяването и инфекцията,” казва д-р Джегасоти. 

Колко често всъщност трябва да ексфолираме? 
Като цяло правилото на дерматолозите е веднъж на ден, но ако кожата ви е чувствителна, веднъж или два пъти в седмицата е достатъчно. Също така честотата зависи и от типа на кожата ви. Ако тя е мазна и тренирате редовно, ексфолирането е задължително всеки ден, за да успеете да отстраните потта и замърсяването. Ако е суха и лющеща се, за вас най-добри са продуктите с някакъв вид киселина, също използвани ежедневно. За съжаление, най-добрият резултат се постига с принципа “проба-грешка” и най-добрият отговор за това кои са най-подходящите продукти и колко често можетете да ги използвате, можете да си го дадете единствено сами.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Как да поправим маникюра си за една минута?
Съвети & тенденции27 ЯНУАРИ 2023

Как да поправим маникюра си за една минута?

Тази информация е за всички онези, които вече не броят моментите, когато нетърпеливи да чакат, са развалили лака си за нокти дори преди да е изсъхнал.

Черно и бяло: Емблематичната класическа комбинация
Съвети & тенденции20 ЯНУАРИ 2023

Черно и бяло: Емблематичната класическа комбинация

Тези толкова контрастни, но и взаимно допълващи се цветове са подходящи за всеки сезон.

Всичко за стилните визии в „Emily in Paris“
Съвети & тенденции13 ЯНУАРИ 2023

Всичко за стилните визии в „Emily in Paris“

Не можем да скрием, че в любимия сериал, освен че се радваме на харизматичните герои, ние също се наслаждаваме и на модата.

Маникюрът на месец януари 2023 г.: Винтидж в червено
Съвети & тенденции06 ЯНУАРИ 2023

Маникюрът на месец януари 2023 г.: Винтидж в червено

И, да, тенденцията е вдъхновена от героинята, изиграна от Оливия Уайлд в „Don’t Worry Darling“.