Истината за слънцезащитните кремове

По-скъпите продукти невинаги си заслужават цената, откриха дерматолози

Ако все още не сте се сдобили със слънцезащитен лосион, тази статия е точно за вас!

Учените са категорични, че вашите продукти може и да не помагат толкова, колкото си мислите, без значение каква е неговата цена. Ново проучване, публикувано в JAMA Dermatology разкрива, че много от популярните слънцезащитни продукти не отговарят на стандартите на лекарите.

Има редица митове и легенди за слънчевата защита, но изследователи от медицинското училище към Северозападния университет са проучили 65 от най-популярните слънцезащитни продукти в пазарската мрежа. Те са ги изследвали за широкоспектърна защита, която предпазва от UVA и UVB лъчи при слънцезащитен фактор от 30 или по-висок, както и устойчивостта им към вода. Резултатите показват, че около 40 на сто от тях не отговарят на стандартите на Американската академия по дерматология, най-вече, защото не са били устойчиви на вода или пот. Това означава, че ако се изпотите от жегата или пък се потопите във водата, вашите слънцезащитни продукти ще престанат да бъдат ефективни и е възможна появата на опасни бенки или пигментни петна.

Истината за слънцезащитните кремове

Вижте още: Този балсам е истинско спасение за кожата ни през лятото

Проучването установява още, че хората плащат твърде много за слънцезащитни продукти, въпреки че и най-евтиният и най-скъпият продукт предлагат едни и същи нива на защита. Те често обясняват това с факта, че крема мирише хубаво, че е по-добър или е съвместим с техния тип кожа. “Вие не искате да носите бял, мазен и с ужасна миризма продукт, дори вашият дерматолог да ви го препоръчва”, заявява водещият автор на изследването д-р Стив Ксу. “Това ни даде представа какво предпочитат потребителите, така че да можем да съобразим своите препоръки и да си струват.”

Истината за слънцезащитните кремове

Вижте още: Детокс за кожата преди лятото

Браншовата организация издаде декларация, в която се посочва, че не всички слънцезащитни продукти са устойчиви на вода, особено ако става въпрос за грим или за грижа за кожата, дори да имат включен SPF. Този доклад установява, че близо половината “водоустойчиви” продукти не се справят със слънцезащитата, след определен период от време във водата.

Но какво означава всичко това за вас? Д-р Бърнър Арал предлага да заложим на широкоспектърен продукт със SPF 50 слънцезащитни и да се уверим, че се отразява добре на кожата ни. Разбира се, тя съветва да не забравяме да слагаме точното количество, толкова често, колкото е необходимо. И задължително подгответе кожата преди да се появите на плажа.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Как да поправим маникюра си за една минута?
Съвети & тенденции27 ЯНУАРИ 2023

Как да поправим маникюра си за една минута?

Тази информация е за всички онези, които вече не броят моментите, когато нетърпеливи да чакат, са развалили лака си за нокти дори преди да е изсъхнал.

Черно и бяло: Емблематичната класическа комбинация
Съвети & тенденции20 ЯНУАРИ 2023

Черно и бяло: Емблематичната класическа комбинация

Тези толкова контрастни, но и взаимно допълващи се цветове са подходящи за всеки сезон.

Всичко за стилните визии в „Emily in Paris“
Съвети & тенденции13 ЯНУАРИ 2023

Всичко за стилните визии в „Emily in Paris“

Не можем да скрием, че в любимия сериал, освен че се радваме на харизматичните герои, ние също се наслаждаваме и на модата.

Маникюрът на месец януари 2023 г.: Винтидж в червено
Съвети & тенденции06 ЯНУАРИ 2023

Маникюрът на месец януари 2023 г.: Винтидж в червено

И, да, тенденцията е вдъхновена от героинята, изиграна от Оливия Уайлд в „Don’t Worry Darling“.