Beauty : Съвети & тенденции01 НОЕМВРИ 2017

Митове и факти за меда и акнето

Могат ли неговите антибактериални и антивъзпалителни свойства да се преборят с упоритите пъпки?

Медът е една от най-популярните съставки на домашните маски за лице и тяло, а процедури с него се предлагат в редица СПА центрове и дори козметични салони.

В интернет можем да открием безброй рецепти за DIY терапии за акне с мед, придружени със снимки “Преди/След”. Но каква всъщност е истината и какъв ефект можем да очакваме, ако вместо на козметични продукти от аптеката се доверим на меда?

Медът има антибактериални свойства, но не тези, от които акнето има нужда

Според специалистите в сайта The Beauty Brains, има достатъчно научни доказателства, че медът е антибактериален, но за съжаление не действа така на специфичните бактерии, които причиняват появата на акне – P. Acnes. Според едно изследване, съставките в меда са много активни срещу стафилококи, но няма никакво доказателство, че са ефективни срещу въпросните бактерии P. Acnes. Въпреки това, на теория би трябвало да действат и срещу тях, тъй като биомеханизмът е подобен.

honey-acne2

Суровият мед е за предпочитане

Ако сте решили да третирате пъпките си с домашни маски, направени с мед, дерматологът Ани Чуи съветва да се уверите, че избирате суров мед. Преработеният няма да същият антибактериален ефект, тъй като понякога при обработка е загряван или му е добавяна вода. Този процес буквално елеминира антибактериалните и антивъзпалителни качества. Най-добрият вариант е непреработен мед, без добавки и от пчели, които не са третирани с химикали и антибиотици. Маските с мед трябва да поседят върху лицето ви в продължение на поне 15-20 минути, за да може да подействат на пъпките и да предотвратят появата на нови.

Медът няма да подейства на всички видове акне, но може да ви избави от възпалени пъпки

Суровият мед успокоява възпалените пъпки, тъй като има осмотичен ефект върху кожата – извлича излишната течност и намалява зачервяванията. Въпреки това, не се заблуждавайте, че понеже консистенцията му е лепкава, той ще ви избави и от замърсяванията. Медът може да остави филм върху кожата, който ще трябва да почистите допълнително след третиране, препоръчително с нещо по-силно от обикновена вода.

honey-acne1

Медът не е толкова ефективен, колкото професионалната козметика и лекарствата

Без значение че сте избрали най-скъпия суров мед на пазара, той не може да влезе в ролята на заместител на доказаните формули. На първо място той няма потенциал да убие всички бактерии, причиняващи появата на пъпки, а на второ – не може да се справи със запушените пори, натрупването на себум и по-сериозните възпаления.

Ако сте чували, че медът премахва белезите от акне, имаме лоши новини

Дерматологът Рейчъл Назарян подчертава, че докато медът помага на възпаленията и раничките от акне да зараснат по-бързо, той просто няма никакъв шанс срещу белезите. Много изследвания показват, че медът може да е полезен дори за по-бързото зарасване на рани от изгаряне, но това не значи, че ще предтоврати появата на белег.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Панделката: Аксесоарът, надграждащ визията по най-елегантния начин
Съвети & тенденции29 НОЕМВРИ 2022

Панделката: Аксесоарът, надграждащ визията по най-елегантния начин

Официалните изяви на червения килим отдавна започнаха, а нека не забравяме и филмовите премиери. Време е за доза вдъхновение!

Педикюрът на Дилета Леота е must have
Съвети & тенденции25 НОЕМВРИ 2022

Педикюрът на Дилета Леота е must have

Изборът на водещата за есента ни подсказва тренд, които не бива да подценяваме.

Inspo: Бордо ноктите на Ванеса Хъджинс
Съвети & тенденции18 НОЕМВРИ 2022

Inspo: Бордо ноктите на Ванеса Хъджинс

Новият маникюр на бившата Дисни звезда е вдъхновението, което ще ни инспирира, за да придадем на ръцете си класически есенен вид.

Грим триковете, премахващи признаците на умора около очите
Съвети & тенденции18 НОЕМВРИ 2022

Грим триковете, премахващи признаците на умора около очите

Тъмните кръгове, торбичките, матовите и фини линии се появяват в чувствителната зона около очите и са признаци на умора, според експертите, а и не само. Но как да се преборим с тях?