Beauty : Съвети & тенденции01 НОЕМВРИ 2017

Митове и факти за меда и акнето

Могат ли неговите антибактериални и антивъзпалителни свойства да се преборят с упоритите пъпки?

Медът е една от най-популярните съставки на домашните маски за лице и тяло, а процедури с него се предлагат в редица СПА центрове и дори козметични салони.

В интернет можем да открием безброй рецепти за DIY терапии за акне с мед, придружени със снимки “Преди/След”. Но каква всъщност е истината и какъв ефект можем да очакваме, ако вместо на козметични продукти от аптеката се доверим на меда?

Медът има антибактериални свойства, но не тези, от които акнето има нужда

Според специалистите в сайта The Beauty Brains, има достатъчно научни доказателства, че медът е антибактериален, но за съжаление не действа така на специфичните бактерии, които причиняват появата на акне – P. Acnes. Според едно изследване, съставките в меда са много активни срещу стафилококи, но няма никакво доказателство, че са ефективни срещу въпросните бактерии P. Acnes. Въпреки това, на теория би трябвало да действат и срещу тях, тъй като биомеханизмът е подобен.

honey-acne2

Суровият мед е за предпочитане

Ако сте решили да третирате пъпките си с домашни маски, направени с мед, дерматологът Ани Чуи съветва да се уверите, че избирате суров мед. Преработеният няма да същият антибактериален ефект, тъй като понякога при обработка е загряван или му е добавяна вода. Този процес буквално елеминира антибактериалните и антивъзпалителни качества. Най-добрият вариант е непреработен мед, без добавки и от пчели, които не са третирани с химикали и антибиотици. Маските с мед трябва да поседят върху лицето ви в продължение на поне 15-20 минути, за да може да подействат на пъпките и да предотвратят появата на нови.

Медът няма да подейства на всички видове акне, но може да ви избави от възпалени пъпки

Суровият мед успокоява възпалените пъпки, тъй като има осмотичен ефект върху кожата – извлича излишната течност и намалява зачервяванията. Въпреки това, не се заблуждавайте, че понеже консистенцията му е лепкава, той ще ви избави и от замърсяванията. Медът може да остави филм върху кожата, който ще трябва да почистите допълнително след третиране, препоръчително с нещо по-силно от обикновена вода.

honey-acne1

Медът не е толкова ефективен, колкото професионалната козметика и лекарствата

Без значение че сте избрали най-скъпия суров мед на пазара, той не може да влезе в ролята на заместител на доказаните формули. На първо място той няма потенциал да убие всички бактерии, причиняващи появата на пъпки, а на второ – не може да се справи със запушените пори, натрупването на себум и по-сериозните възпаления.

Ако сте чували, че медът премахва белезите от акне, имаме лоши новини

Дерматологът Рейчъл Назарян подчертава, че докато медът помага на възпаленията и раничките от акне да зараснат по-бързо, той просто няма никакъв шанс срещу белезите. Много изследвания показват, че медът може да е полезен дори за по-бързото зарасване на рани от изгаряне, но това не значи, че ще предтоврати появата на белег.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Това са дънките, които ще носим тази есен
Съвети & тенденции26 СЕПТЕМВРИ 2022

Това са дънките, които ще носим тази есен

Днес говорим за онази част от гардероба ни, която никога не липсва.

Нарът е нашият нов съюзник в красотата
Съвети & тенденции23 СЕПТЕМВРИ 2022

Нарът е нашият нов съюзник в красотата

Тази супер храна е чудесна както за тялото, така и за красотата ни. Ето защо и как да можем да я консумираме.

Как да съчетаем токчета с пола според Селена Гомес?
Звезден стил23 СЕПТЕМВРИ 2022

Как да съчетаем токчета с пола според Селена Гомес?

Модните тенденции ни показват, че и този сезон не можем да пропуснем чаровните кроп топове и мини поли в гардероба си.

Правилният начин за нанасяне на коректор
Съвети & тенденции02 СЕПТЕМВРИ 2022

Правилният начин за нанасяне на коректор

Най-довереният съюзник, коректорът е от съществено значение за кожата ни. Но наистина ли знаем всички тайни за правилното му приложение?