Beauty : Съвети & тенденции22 ОКТОМВРИ 2015

Игра на митове: Нещата за красотата, в които е по-добре да не вярвате

Разбиваме 10 популярни вярвания за грима, косата и кожата

Трябва ли да сменяме шампоана на всеки няколко месеца, защото косата ни привиква с него?


Отговорът е не, въпреки че това вярване е толкова популярно, че повечето жени го приемат за чиста монета. Когато стане дума за красотат, тези митове сякаш нямат край. А повечето от тях са точно такива – митове, в чиято основа стоят стари поверия, но все пак се разпространяват от уста на уста със завиден успех.

Ето част от най-популярните: 

Коректорът трябва да е по-светъл от фон дьо тена

Чисто и просто – не. Освен ако, разбира се, не го използвате за контуриране тип Ким Кардашиян и зоната под очите трябва да е доста светла. Тук обаче трябва да отбележим, че този тип грим може и да изглежда страхотно на снимки, но в реалния живот, особено на дневна светлина, резултатът изобщо не е същият. А коректорът трябва да е с цвета на кожата ви. 
Използвайте само безименния си пръст, когато нанасяте крем за очи
Теорията зад този мит е много проста – безименният е пръст има най-малка сила от останалите и използвайки него, нанасяте най-малък натиск на нежната зона около очите. Това обаче не е вярно, откъдето и да го погледнем. На първо място идва доказателството, че “най-безсилният” пръст всъщност е кутрето. От друга страна не е от значение колко слаб е пръста, с който нанасяте крем или коректор, а как точно ще го използвате. Винаги трябва да нанасяте продукта с леко потупвания и никога да размазвате насам-натам, нито да втривате агресивно. А колкото до пръста, използвайте този, който ви е най-удобен.  
Игра на митове: Нещата за красотата, в които е по-добре да не вярвате
Очната линия никога не се поставя на долния клепач
Ако накарате някой да се обоснове защо точно смята така, вероятно ще ви каже “защото изглежда евтино”. На което вие чисто и просто трябва да отговорите с бързо Google търсене и снимка на Кейт Мидълтън, която често залага именно на такъв грим. Херцогинята и “евтино” са две неща, които не можем да си представим в едно изречение.
Ако изскубете сив косъм, на негово място ще пораснат няколко
Фоликулите на космите са индивидуални и това, което се случва на един, по никакъв начин не засяга останалите. Но дори премахването на сиви и бели косми да не ускорява процеса на побеляване, всъщност не е и много полезно, и по-скоро е безсмислено. Побеляването се случва в основата на косъма, точно във фоликула, затова космите, които израстват, са абсолютно същите като предишните. 

Косата свиква с шампоана, който използваме и той вече не действа
Хубаво е да сменяме продуктите, които използваме от време на време, но не е абсолютно задължително. Ако чувствате косата си без обем, суха или изтощена, след като използвате някой шампоан за продължително време, не винете шампоана. Обикновено тези проблеми идват от спрейове, серуми, масла и други продукти, които не се отмиват. Ако това ви се случва започнете веднъж в седмицата да използвате различен шампоан, а през останалото време обикновения, като намалите или изобщо изключите гореописаните продукти. 
Игра на митове: Нещата за красотата, в които е по-добре да не вярвате
Бръсненето кара космите да израстват по-гъсти
Ако това беше вярно, още през 2012 да сме обръснали веждите си, в опит да заприличаме поне по нещо на Кара Делевин и Лили Колинс. Но за съжаление (или за късмет), случаят не е такъв. Бръсненето също не уврежда по никакъв начин фоликула на косъма, нито пък контролира по някакъв начин растежа им. Единственото, което прави, е да “подреже” космите възможно най-близо до кожата и тъй като в основата си те са най-дебели, когато започнат да растат ни се струва, че са станали и по-гъсти и твърди. 

Луничките и кафявите петна се появяват заради слънцето

Един от най-често срещаните въпроси, които получават козметиците, е как да се избавим от кафявите петна, появили се на лицето ни. И точно той е най-труден за разрешаване. Някои хора ползват слънцезащита постоянно и пак наблюдават появата им върху кожата си. Пигментацията се получава не само от излагането на слънчева светлина, но и от жегата и хормоните. Бременност, менопауза, противозачатъчни също могат да засилят отделянето на меланин.

Пастата за зъби лекува акне
Пастите за зъби и особено избелващите такива, често съдържат съставки, които могат да изсушат прекалено кожата. Става дума за сода, ментол и различни алкохоли. Изсушаването често е дума, която се използва в борбата с пъпките, но комбинацията от съставките в пастата за зъби може да раздразни кожата още повече, причинявайки червенина, лющене и дори… повече пъпки. 
Жените над 30 години не трябва да носят гланц за устни
Вярно е, че безцветните глосове с блясък често се предпочитат от по-младите момичета, но защо това да забранява на изисканите дами да ги носят? Актриси като Хелън Мирън и Джейн Фонда доказват, че устните в естествен цвят, при които единствен акцент са частиците, отразяващи светлината, имат място в бюти рутината и на класните жени. 
Всекидневното гримиране не е добро за кожата ви. 
Тоновете тежък грим може би, но нормалният, ежедневен грим няма как да навреди на кожата ви. Със сигурност дните, в които не носим грим ѝ се отразяват прекрасно, но фатално по-скоро е нередовното почистване и оставянето на грима за през нощта.

Изчистете несъвършенствата по кожата с правилната храна

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Естествената красота: какви са тенденциите в натуралната козметика
Съвети & тенденции20 НОЕМВРИ 2023

Естествената красота: какви са тенденциите в натуралната козметика

Този тип козметика и грим осигуряват необходимата грижа, без да правят компромис с качеството и устойчивостта.

Inspo за педикюр от Валентина Ферани
Съвети & тенденции05 МАЙ 2023

Inspo за педикюр от Валентина Ферани

Модерен, но изключително труден за нанасяне нюанс, бялото е всичко, от което имаме нужда сега.

Фината разлика между френски и американски маникюр
Съвети & тенденции26 АПРИЛ 2023

Фината разлика между френски и американски маникюр

Макар и много сходни, между тях винаги е съществувала изключително малка разлика. Знаете ли каква е тя?

Пролетните аксесоари, които ще направят визията ни по-забавна
Съвети & тенденции24 АПРИЛ 2023

Пролетните аксесоари, които ще направят визията ни по-забавна

Пролетта е тук! А аксесоарите са онези акценти, които ще променят най-бързо и лесно ежедневния ни тоалет.