Beauty : Коса21 АВГУСТ 2016

Студената вода ли е ключът красивата коса?

Има ли истина в този популярен съвет, който фризьорите дават

Много често сме си говорили за различните митове в грижата за красотата, които са толкова популярни, че понякога сме склонни да ги приемаме като чиста истина.   

Когато стане дума за съветите за красива коса, един от тях е доста често срещан, а именно изплакването със студена вода, което обещава повече блясък и по-здрав вид. Но дали и то попада в графа “митове”?

Много фризьори ще ви кажат, че студената вода допринася за затваряне на космената кутикула, а именно най-външния слой на всеки косъм, като по този начин кичурите ви ще изглеждат значително по-жизнени. Но дали това наистина работи? Стилистът Хали Бивона от John Barrett Salon разяснява по-подробно.

 

b0f5106480b1db95367b0493669565e4
“Някои клиенти и коафьори се кълнат в положителните качества на така нареченото студено изплакване, което препоръчват в края на всяко миене на косата,” казва тя. “Според мен обаче, не всички имат нужда от него. За съжаление няма проучване, което да доказва на 100%, че изплакването работи. Но пък има достатъчно доказателства, че кутикулите не се отварят и затварят независимо. Това, което определя дали косата ви ще е бляскава, или не, е “подуването” на косъма. А въпросното подуване представлява точно това, което си мислите – по-топлата вода предизвиква подуване, което пък кара кутикулите да се повдигат, нарушавайки целостта на външния слой на косъма и намалявайки възможността му да отразява светлината. Именно затова фризьорите не препоръчват топла и гореща вода, когато мием косата си.”

Това научно обяснение би трябвало да ви е достатъчно, за да изпробвате този така популярен метод. Но кое наистина ще увеличи блясъка след измиване? Бивона споделя: “Най-добрия начин да постигнете бляскава грива е да използвате топла вода, докато миете косата с шампоан. По този начин пяната ще отмие омазняването и мръсните натрупвания, и ще подготви кичурите за нанасяне на балсам, който да подейства в дълбочина. След отмиването на балсама намалете температурата на водата и просто я оставете да тече за няколко минути. Накратко – студената вода наистина помага, но не е задължително да използвате само нея и междувременно да измръзвате под душа, за да постигнете желания резултат.”

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Най-красивите пролетни прически за 2023 г.
Коса02 МАРТ 2023

Най-красивите пролетни прически за 2023 г.

Пролетта чука на вратите ни и е време да видим какви ще бъдат най-предпочитаните модни тенденции при прическите този сезон.

Диско къдриците отново са на мода
Коса24 ФЕВРУАРИ 2023

Диско къдриците отново са на мода

Точно така! Те са отново тук, за да ни напомнят, че това е една от най-сексапилните прически.

#Goodhairday: Зендея и тайната на красивата прическа
Коса20 ЯНУАРИ 2023

#Goodhairday: Зендея и тайната на красивата прическа

Ако съществуваше титлата „богиня на прическите“, тя с право щеше да принадлежи на актрисата.

Ексфолирайте скалпа си лесно и бързо у дома
Коса16 ОКТОМВРИ 2022

Ексфолирайте скалпа си лесно и бързо у дома

Колкото и да не ви се вярва всъщност е много важно да ексфолирате скалпа си.