Beauty : Коса21 АВГУСТ 2016

Студената вода ли е ключът красивата коса?

Има ли истина в този популярен съвет, който фризьорите дават

Много често сме си говорили за различните митове в грижата за красотата, които са толкова популярни, че понякога сме склонни да ги приемаме като чиста истина.   

Когато стане дума за съветите за красива коса, един от тях е доста често срещан, а именно изплакването със студена вода, което обещава повече блясък и по-здрав вид. Но дали и то попада в графа “митове”?

Много фризьори ще ви кажат, че студената вода допринася за затваряне на космената кутикула, а именно най-външния слой на всеки косъм, като по този начин кичурите ви ще изглеждат значително по-жизнени. Но дали това наистина работи? Стилистът Хали Бивона от John Barrett Salon разяснява по-подробно.

 

b0f5106480b1db95367b0493669565e4
“Някои клиенти и коафьори се кълнат в положителните качества на така нареченото студено изплакване, което препоръчват в края на всяко миене на косата,” казва тя. “Според мен обаче, не всички имат нужда от него. За съжаление няма проучване, което да доказва на 100%, че изплакването работи. Но пък има достатъчно доказателства, че кутикулите не се отварят и затварят независимо. Това, което определя дали косата ви ще е бляскава, или не, е “подуването” на косъма. А въпросното подуване представлява точно това, което си мислите – по-топлата вода предизвиква подуване, което пък кара кутикулите да се повдигат, нарушавайки целостта на външния слой на косъма и намалявайки възможността му да отразява светлината. Именно затова фризьорите не препоръчват топла и гореща вода, когато мием косата си.”

Това научно обяснение би трябвало да ви е достатъчно, за да изпробвате този така популярен метод. Но кое наистина ще увеличи блясъка след измиване? Бивона споделя: “Най-добрия начин да постигнете бляскава грива е да използвате топла вода, докато миете косата с шампоан. По този начин пяната ще отмие омазняването и мръсните натрупвания, и ще подготви кичурите за нанасяне на балсам, който да подейства в дълбочина. След отмиването на балсама намалете температурата на водата и просто я оставете да тече за няколко минути. Накратко – студената вода наистина помага, но не е задължително да използвате само нея и междувременно да измръзвате под душа, за да постигнете желания резултат.”

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КОСА

Pumpkin Spice: Нюансът за коса на есента
Коса19 СЕПТЕМВРИ 2022

Pumpkin Spice: Нюансът за коса на есента

Малко преди да посрещнем официално есента, плахо започваме да възприемаме новите тенденции.

Маслото от рапица ни помага за сухата и увредена коса
Коса08 СЕПТЕМВРИ 2022

Маслото от рапица ни помага за сухата и увредена коса

След летния сезон имаме толкова много суха и увредена коса, а маслото от рапица помага точно за това.

Печеливши идеи за къс бретон
Коса23 АВГУСТ 2022

Печеливши идеи за къс бретон

Днес ви задаваме въпрос: Подходящ ли е за вас късият бретон? Нека видим заедно какъв е отговорът.

Деми Мур споделя всичките си тайни за блестяща коса
Коса01 АВГУСТ 2022

Деми Мур споделя всичките си тайни за блестяща коса

Актрисата е горда собственичка на коса до бедрата.