Чаеният ритуал на кралица Елизабет II

Деветдесет и шест годишната кралица Елизабет II съвсем скоро отпразнува своя платинен юбилей, 70-тата годишнина от възкачването й на престола на Обединеното кралство, през далечната 1952 г.

По време на дългото си управление тя въведе много новости, но не можем да кажем, че не е верен последовател на традициите. По-специално, суверенът спазва специална рутина, която характеризира нейния ден с редовни навици, предаващи ред в живота й като кралица. Един от тези важни моменти със сигурност е чаят в пет часа.

За да разкрие на обществото колко важен е следобедният чай за Нейно Величество, Дарън Макгрейди, бившият главен готвач на Кралския дом споделя: “Кралицата обича да пие чай в пет часа. Когато работех за нея, тя пиеше чая си по религиозен начин. И това се случваше практически без изключение. Тя пиеше чай всеки следобед, всеки ден и навсякъде по света, независимо дали беше сама в Бъкингамския дворец или имаше посещение на принц Уилям, тя все още организираще градинско парти за шест хиляди души. Спомняте си събитието на яхтата Royal Britannia в Австралия, нали така?“

Каква ли е истинската тайна за задоволяване на взискателните вкусови рецептори на кралица Елизабет II?

„Чаят трябва да е горещ, много горещ“, разкрива Макгрейди. „Трябва да залеете листата с абсолютно вряла вода, да ги оставите да се запарят за пет минути. Това е най-важната част. И е много важно да се прави в чайник.“

Кралица Елизабет II е изключително взискателна и към начина, по който се сервира напитката. Тя не пренебрегва дори сладкишите и класическите сандвичи. „Трябваше да има два вида сандвичи в менюто, а след това и малко кифлички, всеки ден от различен вид“, продължава още главният готвач. „Тогава имаше и големи торти и други по-малки порции, но също и еклери, меденки, плодови десерти, бананов пай. Всички поднесени стриктно с чай Earl Grey.“

Организацията в Бъкингамския дворец винаги е много щателна. Особено когато става въпрос за приготвяне на ястия за кралицата. „Тя има меню, наречено “Menu Royale” – книга с червена кожена корица, която преглежда всеки ден. На лявата страница има място за обяд и чай в пет часа, а на дясната е цялата страница за вечеря“, разкрива  Макгрейди.

„Винаги сме се опитвали да предлагаме любимите й ястия, но понякога не и допадаха. Ако пък принц Уилям беше на гости, задължително добавяхме шоколадова бисквитена торта – любимата му.“

Факт е, че не трябва да мислим кралицата за човек с прекомерни гастрономически вкусове

„Ако има нещо, което можем да кажем за нея, то е, че тя е много пестелива. Когато ме наеха в Бъкингамския дворец си мислех, че всеки ден ще има пушена сьомга, гъши дроб, хайвер. Но не! Кралицата е много семпла, когато става въпрос за храна и това може би идва от годините. Разбира се, кралицата също има удоволствието да разнообразява вкусовете на своята трапеза. До такава степен, че никога не й се сервират един и същ тип кифли в два поредни дни. Готвачите в замъка Уиндзор винаги са в контакт с тези на Бъкингамския дворец, за да избегнат дублиране в менютата, когато суверенът се мести от едната резиденция в другата.“

ВИЖТЕ ОЩЕ: Къде ходят на почивка британските кралски особи?