Кралица Елизабет пожела на Меган и Хари “щастлив и мирен нов живот”

От Бъкингамския дворец публикуваха ново официлано обръщение, с което окончателно се изяснява статутът на Меган и Хари от тук нататък.

Херцозите повече няма да представляват официално кралицата и съответно към тях няма да се обръщат с “техни кралски височества”. Меган и Хари ще преустановят ангажиментите си като част от висшия кръг на кралското семейство, но ще запазят своите частни патронажи.

Принц Хари ще трябва да се откаже и от всички официални военни церемонии. Нещо, което предвид 10-годишната му кариера в армията (Хари се издигна до капитански ранг и е участвал в две мисии в Афганистан), вероятно е болезнено решение за принца.

Меган Маркъл направи първата си публична изява в Канада

Оттегля се и държавното финансиране за херцозите. Когато пребивават във Великобритания, те ще запазят замъка Фрогмор като своя основна резиденция, но по свое желание ще заплатят обратно на държавата всички средства, вложени в основното реновиране на имението.

“Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат обичани членове на моето семейство”, заяви кралицата в отделно свое изявление от това на Бъкингамския дворец. “Моето семейство се надява, че днешното споразумение ще им позволи да започнат да градят един щастлив и спокоен нов живот”.

Кралицата пише още, че си дава сметка за трудностите, които Меган и Хари са изпитали през последните две години в резултат на огромния публичен интерес. Тя им благодари за усилията им и дори заяви, че “се гордее с Меган и с това колко бързо тя е станала част от семейството”.

Макар второто съобщение на кралицата да е очевиден израз на дипломация, първото й официално обръщение съдържаше силно емоционален и критичен подтекст. Многократно в него тя бе използвала израза “моето семейство”, разграничавайки своето семейство от новото семейство, което са създали Меган и Хари. В прав текст Елизабет II показа, че е разочарована от решението им да се оттеглят от висшия кръг на кралското семейство.

Ще се сдобрят ли някога Уилям и Хари след скандала

Самото решение на Меган и Хари да обявят новия си статут, без да са предупредили Елизабет, Чарлз и принц Уилям, е достатъчно показателно за това, че между херцозите на Съсекс и близкия кръг на кралицата е настъпил разрив. Според версията на британски журналист, Меган и Хари постепенно са били изолирани и на практика са били принудени да се оттеглят от двореца.

Принц Хари: “Жена ми става жертва на същото, което погуби майка ми”

 

Popular