Потвърдено: Здравият сън е най-доброто средство за подмладяване

Ако искате да се предпазите от бръчките за по-дълго време и да се радвате на хубава кожа, заложете на качествения сън.

Учените разкриват, че липсата на сън може да удвои признаците на стареене на кожата, включително и появата на бръчки. За сметка на това пък качественият сън възстановява и ускорява обновяването на кожата.

За да се се радвате на здрава, стегната и красива кожа по-дълго време, следвайте съветите ни, които ще трансформират начина, по който спите.

1. Вашата кожа е различна в зависимост от това дали спите или сте будни. През деня кожата работи, за да се предпази от слънцето, вятъра и замърсяванията. В този момент тя е с по-високо ниво рН и произвежда повече мазнини”, обяснява нюйоркската дерматоложка Жанет Граф от Училището по медицина “Маунт Синай”. “Когато спите, кожата ви се променя – тя е в режим на подновяване”, допълва тя и обяснява, че кръвообращението се ускорява, производството на мазнина намалява, докато кожата “ремонтира” всички щети, извършени през деня.

2. Кожата ви страда, когато я лишавате от сън и започва да старее по-бързо. Само след няколко безсънни нощи, това става видно от подпухналите очи и тъмните кръгове. Проучване в САЩ доказва, че кожата на жени, които не спят достатъчно, показва ускорени признаци на стареене и по-бавно се възстановява от травми като слънчево изгаряне.


Жените, които спят лошо, също са по-склонни да се определят като непривлекателни. Общо 60 жени на възраст между 30 и 49 г. са били анализирани, като половината от тях не спели достатъчно. Тези жени, които имали недостатъчен сън, показали повишени признаци на стареене на кожата. А това се изразява в повече бръчки, неравномерен цвят на кожата и отпускане на кожата. 


Вижте още съвети на страница ii