Какви са ползите от пиенето на чай?

Какви са свойствата на чая? А неговите предимства? Вярваме или не, чаят е една от най-старите напитки в света и е истинско олицетворение на начина на живот. Житейски баланс, фокусиран върху психо-физиологическото благополучие и търсенето на баланс за собственото ни тяло.

Чаят се използва от хилядолетия в медицината. Въпреки това продължава да бъде истинска тенденция през последните години, било то заради пандемията и всички останали болести, които върлуват.

Фотография: Pexels.com

Първите новини, свързани със света на чая, датират от първата половина на 250 г. пр. н. е. в Китай. Историята гласи, че първият, който е използвал чаени листа за ароматизиране на преварена вода е император Шен-Нунг. Според легендата, докато варил вода в сянката на едно дърво, листо пада в съда на императора, а незабавното приятно усещане, което изпитва той, ражда и въпросната история на чая.

Фотография: Pexels.com

Какви са ползите от чая всъщност?

Чаят има дрениращи свойства, особено зеленият, като по този начин се превръща в оптимален съюзник на здравето. Препоръчва се за облекчаване на стреса, насърчаване на облекчението и подпомагане на съня за тези от нас, които страдат от безсъние.

Лайката е популярна от древни времена със своите забележителни седативни и успокояващи свойства, както и с качествата си за регулиране на червата. Зеленият чай пък помага за понижаване на LDL холестерола /считан за „лош“ холестерол/, като инхибира усвояването му за по-здравословна диета.

Фотография: Pexels.com

Най-популярните чайове в момента са чаят от матча, от куркума и комбуча. Друга нашумяла разновидност на чая е тази от хибискус, който помага за понижаване на кръвното налягане и улеснява елиминирането на течности.

В допълнение към детоксикиращите, пречистващи и дрениращи свойства, зеленият чай е чудесен и за кожата на лицето ни. Охладените пакетчета чай могат да се използват за направата на компреси върху кожата на лицето, дори върху очите.

Фотография: Pexels.com

Възможно е също така да използваме чаените листа от пакетчетата, за да си направим маска за лице тип „направи си сам“. Така кожата ни ще бъде по-хидратирана, свежа и сияйна.

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Помагат ли ни млечните продукти за отслабване?