Помагат ли ни млечните продукти за отслабване?

Можем ли да се насладим на млечните продукти без страх от напълняване? И ако отговорът е „Да“, то кои от тях са подходящи за нас? Това са най-често задаваните въпроси и днес имаме невероятни новини, тъй като ще ви обясним всичко необходимо за тях.

Млечните продукти /мляко, кисело мляко, сирене/ са високо питателни храни и необходимостта от ежедневната им консумация се демонстрира от видното място, което заемат в средиземноморската диетична пирамида.

Фотография: Pexels.com

Истината е, че те съдържат всички макронутриенти /въглхидрати, мазнини и протеини/, необходимите витамини /А, В, D/, важни минерали /калций/ и микроелементи, необходими за изграждане на силен организъм.

Освен това през последните години както калцият, така и другите компоненти на млечните продукти играят важна роля в регулирането на метаболизма и намаляването на риска от затлъстяване. Диетите с високо съдържание на калций намаляват натруването на мазнини и ускоряват тяхното разграждане.

Фотография: Pexels.com

Млечните продукти имат силен положителен ефект в борбата със затлъстяването

Това е така, поради съдържанието им на други хранителни вещества, които „работят“ с калция като инхибитори. Включването на млечните продукти в диетата ускорява загубата на мазнини, за разлика от диета, която не съдържа такива.

Полезно за здравето и отслабването е да обогатим диетата си с изобилие от храни, богати на калций и витамин D /напр. мляко, сирене, кисело мляко, кашкавал/. На ден се препоръчва да се консумират 2 порции нискомаслени млечни продукти /1 порция = 1 чаша 240 мл. мляко = 30 гр. сирене = 1 лъжица кисело мляко/.

Фотография: Pexels.com

За какво трябва да внимаваме?

Въпреки това, има много хора, които съобщават, че имат затруднено храносмилане следствие на млечните продукти и особено на млякото, от което изпитват подуване на корема и киселини. Два симптома, които често се свързват с намалената скорост от загубата на тегло.

Фотография: Pexels.com

Обикновено лошото храносмилане се свързва със следните фактори:

  • Лактозна непоносимост: Дължи се на неспособността на тялото да метаболизира лактозата в тънките черва, поради липса на ензима лактоза. Лактозата е основният въглехидрат – в различни пропорции – открит в мялкото и други млечни продукти, като кисело мляко, сладолед, меки сирена и масло.
  • Синдром на раздразнените черва: Това е функционално разстройство, характеризиращо се главно с коремна болка, разстройство на червата, повишени газове и подуване на корема.

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: За какво се използват минералните соли и на какво да обърнем внимание?