5 лесни правила от Аюрведа, с които ще живеете по-добре

Преди хиляди години, още преди съвременната медицина да се появи, в Индия се развива холистична форма на уелнес, която залага на баланса между ума и тялото.

Днес Аюрведа се смята за една от най-старите медицински системи в света, която залага на значимостта на здравословното хранене, силата на дълбокия сън и медитацията за правилното настройване на естествения ритъм на тялото. Тази система тепърва започва да се подкрепя от съвременни лекари и научни издания.

И докато традиционната медицина се съсредоточава върху лечението на една болест чрез лекарства, то Аюрведата ни дарява с познания за това как да предотвратим заболяванията и как да се премахнем причината за тях, ако нещо се появи. Ето няколко лесни правила, които ще ви помогнат да подобрите здравето си и да заживеете един по-спокоен и щастлив живот:

Защо ключът към здравето е в лимфната система

Лягайте рано и ставайте рано
Бъдете честни: Колко често вечер лежите в леглото и преглеждате снимки в Instagram? Това може да действа пристрастяващо, но противоречи на биологията. “Човешките същества са дневни животни, което означава, че спим, когато е тъмно и сме активни, когато слънцето е изгряло”, казва Ерин Касперсън, декан в училището на Арибеда в Крипалу. Както науката, така и Аюрведа подкрепят становището, че човек трябва да си ляга по-рано и съответно да става по-рано. По този начин има възможността да изпадне в дълбок сън и тялото и ума да успеят да си починат пълноценно. Как да го сторите? Опитайте се да бъдете в леглото до 22 часа и да се събудите още преди изгрев, казва Касперсън.

Масаж с масло
“Aюpвeдa мacaжът c мacлo (Аbhуаngа) е важен както за цялостната детоксикация на лимфната система (тъканите и органите, които носят белите кръвни клетки и се борят с инфекциите в цялото тяло), така и за успокоение на нервната система от стреса”, казва Кимбърли Снайдер, йогист и експерт по Аюрведа. Тя съветва да заложим на кокосово масло през топлите месеци и на сусамово масло в по-студените месеци. За няколко минути масажирайте в посока към сърцето и по възможност веднага след душ и докато сте още в банята. По този начин маслото по-лесно ще проникне в кожата и действието му ще е двойно.

Супермоделите тренират и вземат решения сутрин

Хидратирайте се
Касперсън съветва да стартираме деня си с чаша топла вода. Наличието на сок от лимон е добавка на съвремието, но не пречи да я добавим. Според истинската практика на Аюрведа, която е зачеркната в древните текстове, е добре да започнем деня си с хидратация и топлина. “Когато спим, ние губим вода чрез дишането и чрез кожата си. Така че на сутринта една чаша топла вода ще ни помогне да си набавим изгубените течности”, казва тя и добавя, че едно от най-важните понятия в Аюрведа е елементът на огъня, наречен Agni. В класическите текстове се смята, че храносмилателната система е огън. Касперсън отбелязва, че когато водата е топла, тя е по-близо до температурата на тялото ни и няма да “изгори огъня” както студената вода, например.

Гответе
В Аюрведичната медицина се съветва да залагаме на правилните храни, за да се радваме на добро храносмилане. “Приемайте пресни, сезонни храни – плодове, зеленчуци и зърнени храни. Това е най-доброто”, казва Раджика Вачани, основателка на изкуството на Йогакара в Мумбай, Индия. “Проблемът е, че американците харчат повече пари в ресторантите, отколкото в магазините за хранителни стоки. Ние сме прекъснали връзка с храната”, казва Касперсън. Тя съветва да отидем до местния пазар и да се снабдим с продукти от производители, както и да засадим билки в кухнята или в градината си – канела, карамфил, кардамон и индийско орехче през зимата; и мента, копър и кориандър през лятото.

Каква е истината за млякото според Аюрведа?

Медитирайте
В основата си Аюрведа се фокусира върху съзнанието и идеята, че нищо няма по-голяма сила да лекува и трансформира тялото, както ума. Ето защо практикуващите се кълнат в медитацията. “Тя ви води до състояние на разширено съзнание и вътрешен мир, което позволява на ума да се възобнови и да се възстанови баланса”, казва Снайдер. Медитацията също така забавя сърдечния ритъм, дишането и освобождава от тялото стресовия хормон кортизол. Нямате време да медитирате? “Забавете малко дишането. Няколко дълбоки вдишвания, изпълващи корема ни, могат да действат подхранващо на тялото като едночасов масаж”, казва Касперсън.