Не слушайте съветите на фитнес експертите

Фитнес инструкторът е този, който може да ни даде напътствия как най-правилно да изпълняваме дадено упражнение. Често обаче се случва така, че и те да ни дават грешни напътствия.

Понякога техните съвети се оказват неефективни, а понякога могат да бъдат направо и опасни. Тук сме събрали най-лошите съвети на фитнес инструкторите:

Клякайте само под прав ъгъл
Всички ни обясняват, че трябва да клякаме със свити под прав ъгъл колене, за да е най-ефективно упражнението. Оказва се обаче, че това е доста погрешно схващане. „Точно около 90 градуса е момента, в който се натоварва най-много колянната става и това не е добре за вас. Правилното изпълнение на клека е малко по-ниско (под коляното). Това осигурява по-стабилно натоварване на колянната става чрез включване на прасците, а и по този начин използвате повече мускулна маса заради пълния обхват на движение”, обяснява треньора по CrossFit Крис Фокс.

8 упражнения стопяват бричовете и оформят дупето

Коремните правят плочки
“Не само, че стотиците коремни преси потенциално ще увредят гърба ви, но и няма да доведат до така желаните плочки. Диетата е най-важният фактор, когато става дума за постигането на тези видими коремни мускули”, казва Фокс. “Ако заложите на комбинирани упражнения като клекове, мъртва тяга и преси, по-скоро ще постигнете перфектния корем. Това е така, защото вие трябва да използвате коремните си мускули, косите коремни мускули и долната част на гърба, за да се стабилизирате и да предпазите гръбнака и горната част на тялото, когато ги правите“, казва Фокс.

Жените не трябва да вдигат тежести
Истината е, че мускулите горят калории. А те се правят с тежести. Това, че имате оформени и стегнати рамене, глутеуси и коремни мускули, всъщност помага за отслабването, дори когато мързелувате. “Вдигането на тежести ще помогне на жените да развият здрави кости, мускули, сухожилия и ставни връзки, което ги прави по-силни като цяло и по-малко податливи на нараняване”, казва Фокс.

Как да не се отегчим от тренировките

Трениране до болка
Много е погрешно схващането, че ако не чувствате болка на следващия ден след тежка тренировка, то не правите нещата качествено. Ако вашият фитнес инструктор ви кара да тренирате до пълно изтощаване и да не можете да станете от леглото часове след това, то това е доста неправилно. “Вашият треньор трябва да се грижи за здравето ви”, казва Джино Какавейл, сертифициран личен треньор и създател на тренировката Rezist. “Има голяма разлика между болезненост и болката да ви извади от строя. Треньорите трябва да ви раздвижат, а не да ви спрат от тренировка”.

Отслабнете и след това стягайте!

Перфектната фигура става само с много кардио
“Подобно на постигането на плочките на корема, диетата е най-важната по пътя ни към загубата на тегло”, казва треньорът по CrossFit Ной Абът. “Освен това, бавното и продължително сърдечно натоварване разрушава хормона на щитовидната жлеза T3 (или трийодтиронин), който контролира метаболизма, особено при жените. Нормалните нива на Т3 позволяват на нашите органи и мускули да функционират ефективно, но твърде малкото количество на T3 (хипотиреоидизъм) поставя организма в състояние, когато той трупа мазнини по-лесно, независимо от степента на активност на живот. Ето защо много начинаещи фитнес маниаци могат да прекарат часове на бягаща пътека и да постигат малко или дори отрицателни резултати”.

Експресно влизане във форма за плажа

Сериозните натоварвания не водят до нищо
“Има много възможни фитнес режими, но стриктното следване на дадена програма е това, което е от ключово значение. Пo-добрият вариант е някой да ходи пет пъти на кратка тренировка или просто да изключи някои лош хранителен навик от живота си за дълъг период от време, отколкото да прави няколкочасови упражнения и да следва диета един ден в месеца”, казва Абът. “Най-добрият план или диета са тези, които се следват редовно и стават начин на живот”.