Диетата “Оптавия” съветва да се грижим за психическото си здраве, за да сме слаби

Диетата “Оптавия” става известна през 80-те, но и днес е предпочитана сред фитнес ентусиастите.

Позната още като “салатената диета” при нея наблягаме на храните, които са богати на фибри за основните хранения, а междувременно на няколко часа хапваме и нещо леко, което да ни помогне да преборим глада.

Сумарно калориите за деня не трябва да надвишават 1000, като можем да ги разпределим по различни начини. Най-популярният метод е “5+1”, където имаме пет малки хранения и едно основно, обикновено салата. Но разбира се, можете да пробвате с “3+3”, където малките и основните хранения са равни на брой, или пък да направите четири малки хранения, две основни и една малка закуска като плод.

Макар и следването на тази формула да е важно, създателите на диетата “Оптавия” наблягат на факта, че това е само малка част от режима. По-важно е как се грижим за тялото си през времето, в което не се храним.

Пет супербилки за по-висок имунитет

Както при повечето диети трябва да се стараем да пием много вода и чайове и да следим за промените в тялото си. Ако забележим, че вместо да сваляме, килограмите ни си остават същите, трябва да прекратим диетата.

По същия начин трябва да внимаваме и за начина, по който се чувстваме.

Ако по-малкото калории, или пък външните фактори в личния ни живот причиняват стрес и негативни мисли, диетолозите препоръчват бавно да увеличим калориите, все още спазвайки режима. Така той ще стане по-подходящ за нуждите на тялото ни, като същевременно ще се възползваме от позитивите на диетата.

Според специалистите, ако следваме всички правила на тази диета можем да свалим близо 5 килограма и половина в рамките на 12 седмици – това е сравнително бавно отслабване, което няма да застраши по никакъв начин здравето ни, а след това по-трудно ще попаднем в капана на йо-йо ефекта.

Правилата в тренировъчния режим, които Дженифър Лопес продължава да спазва и на 50

Планетарната диета може да спаси живота на 11 милиона души годишно