Новата пандемия е тази на депресията

Прогнозите на експертите са, че всеки четвърти човек ще се сблъска с проблеми с психиката в някакъв момент от живота си.

Депресията е проблем, който отдавна не е чужд на голяма част от населението, но днес в следствие от едната пандемия изглежда се заформя друга и този път е свързана с психичното здраве.

Все повече и повече хора споделят, че с трудност се справят с негативните емоции.  Смята се, че общият брой на хората, живеещи с депресия днес, наброява около 280 милиона (СЗО, 2021 г.). 450 милиона души пък са тези, които споделят, че се борят с психични проблеми. Това означава, че проблемите с психичното здраве представляват 8,1% от общите здравословни проблеми, наблюдавани в световното население.

Какви са симптомите на депресията и какво я причинява

Депресията и психичните проблеми могат да настъпят във всеки период от живота ни, независимо възрастта. Още по-притеснително е да знаем, че депресивните епизоди са най-често срещани при хората на възраст от 12 до 17 години – през 2018 година СЗО докладва, че 14,4% от всички засегнати лица попадат именно в тази възрастова група. Най-малко засегнати са хората над 50 години.

Повече полезна информация как да се борим с проблема: 

Как да се справим с коледната депресия?

Отговори на най-важните въпроси за антидепресантите

Невероятната сила на тишината да лекува

Hero Slider