Ето как да го накарате винаги да казва истината

Как да накарате някого да си признае, че е изял последното парче кекс, което сте заделили за закуска?

Как да предразположите ухажора ви да ви разкрие какво е в душата му? И как да определите дали разказа за вчерашната среща в офиса е пълна лъжа? Колкото по-дълго изграждаме отношения, толкова по-често ни занимават подобни въпроси.

Учени от Университет Тампере във Финландия твърдят, че най-доброто средство за борба с лъжата е зрителният контакт. В списанието „Consciousness and Cognition“ те публикували резултати от експеримент, в хода на който установили, че прекият зрителен контакт помага за честен и откровен разговор.

Две групи участници между 19 и 37-годишна възраст били помолени да отговарят на въпроси, задавани от компютър и от жив човек. Тези, които са общували с компютър, излъгали за много неща, докато тези, които имали пряк зрителен контакт с интервюиращия, казвали истината.

За какво лъжат зодиите?

Ефектът „зрителен контакт“ е явление, което отдавна е изучаване в психологията. Но напълно да се потвърди това, че човек, който е под зорко наблюдение, не може да излъже, засега учените не могат да потвърдят напълно.

От една страна, лъжите провокират чувство за срам и смущение и карат човек да отвърне поглед встрани. Но от друга страна, лъжците много добре са запознати с тази теория. А това означава, че добрите лъжци имат имунитет към зрителния контакт и могат спокойно да лъжат, гледайки събеседника си право в очите.

Лъжите, които ни пречат да бъдем щастливи

Най-лесният начин да се „хванат“ лъжите, са микроемоциите. Загледайте се в събеседника си: може да забележите едва уловимо трепване, нервен тик или фалшива усмивка – това е достатъчен знак, че той лъже. Но, разбира се, това може да уловите, ако познавате добре събеседника и неговите обичайни състояния и изражения.

Ако изясняването на истината и лъжите е основен проблем във връзката ви, възможно е да се замислите за този тип установяване на лъжата! Защо ви е партньор, който лъже!?

tips