10 простички неща, от които да се откажем, за да сме по-щастливи

Няма пряк път към щастието, точно както няма една-единствена рецепта за добър секс или здрава връзка.

Но всички можем да се съгласим с поговорката, че за някои хора чашата е наполовина празна, а за други – наполовина пълна. Според науката, 40% от щастието зависи от състоянието на ума. А какво всъщност означава това? Казано с прости думи, ако ние самите полагаме усилия да бъдем отпимисти и да променим собствената си нагласа за света, задачата е почти наполовина изпълнена.

Ето от къде да започнем:

Откажете се от нуждата винаги да сте прави

Много от нас не понасят идеята да сбъркат в нещо. Дори това да сме прави да ни коства връзки и приятелства, а след това да ни носи много болка и стрес, понякога просто не можем да отстъпим, но е време да разберем, че не си струва. Винаги, когато сте готови да влезете в спор с някой, си задайте въпроса “Искаш да си прав или искаш да си любезен?”, а след това си помислете и как ще се чувствате след ненужната караница.

Откажете се от нуждата си за контрол

Не е задължително всичко да става така, както вие сте решили. Хората, ситуациите и събитията не могат да се подчиняват на вашата воля непрекъснато. След като веднъж започнете да приемате всичко около себе си такова, каквото е, самите вие ще се почувствате по-добре.

Защо по-умните хора обичат да са сами?

Откажете се от вината

Започнете да поемате отговорност за живота си. Спрете да вините останалите около вас за това, което ви се случва и това, което не ви се случва, за начинът, по който се чувствате и т.н.

Откажете се от самокритиката

Много хора са в състояние да натякват на себе си за едно-единствено нещо или един-единствен провал, и това им пречи да са щастливи. Без значение преди колко време се е случило, време е да го преглътнете и да продължите напред.