40% от щастието зависи от състоянието на ума

Всички знаем поговорката, че за някои хора чашата е наполовина празна, а за други – наполовина пълна. Какво обаче означава това в действителност?

Науката е готова с отговора. Според редица проучвания, проведени през последните години, усещането за лично щастие зависи едва наполовина от фактори, които са извън нашия контрол.

Започваме с 50%, които зависят от генетичното ни предразположение. Около 10% учените отдават на обстоятелствата в живота ни в дадения момент. Останалите 40% зависят изцяло от нашата собствена нагласа и това дали полагаме съзнателно усилие да бъдем оптимисти и да ценим това, което имаме. Как да поемем отговорност за тези 40%?

Поддържайте социалния си живот
Научните изследвания доказват, че ако поддържаме редовен контакт с около десетина приятели, това не само ще ни направи по-щастливи, но и ще увеличи продължителността на живота ни. Така че колкото и да сте заета, не пропускайте порцията смях с момичетата всяка събота на по чаша лате, подсещайте се да изпратите по някое мило съобщение и не бързайте винаги да тичате към къщи след работа – по-добре е с приятелка да си вземете по един коктейл и да си побъбрите, отколкото да висите сама пред телевизора. Впрочем в това число влизат и роднините, така че едно обаждане до майка ви или дори малък подарък без повод е не само радост за нея, но и още една вноска по вашия „депозит щастие”!


Последвайте JOY във Фейсбук и в Instagram

Научете се да медитирате
Три пъти седмично по 25 минути – това е препоръката на учените. И да, наясно сме, че да стоите на едно място, без да правите нищо близо половин час, звучи като сложна мисия, но тайната е в това да започнете постепенно и да пробвате различни начини за успокоение на ума. Някои хора го правят най-лесно в пълна тишина, за други най-успокояваща е бавната и тиха музика. Друг начин да си осигурите релаксиращ фон са природните звуци като дъжд или ромолене на поток (има колкото искате в YouTube). Започнете с няколко минути и когато мозъкът ви започне да привиква към пълното отпускане, постепенно увеличавайте сесиите.

Останалите съвети ще намерите на страниците на новия брой на списание JOY, който вече е на пазара.