Защо по-умните хора обичат да са сами

Aко ви харесва да прекарвате време сами, това може би е свързано с високата ви интелигентност.

Психолози от Университета по мениджмънт в Сингапур и Лондонското училище по икономика и политически науки са провели изследване сред 15 000 души в опит да разберат дали щастието е свързано с фактори като интелигентност, гъстота на населението и създаване на нови приятелства.

Те са открили, че “по-интелигентните хора не изпитват щастие от живота, ако им се налага да излизат често с приятели”. Учените обясняват това с факта, че те предпочитат да се фокусират върху своето израстване, вместо да си губят времето с празни приказки.

В миналото за ловците социалните взаимоотношения са били необходими за оцеляването. Но днес това вече не е нужно. Затова и умните хора лесно преодоляват този биологичен импулс, тъй като той вече не е необходимост за тях. Психолозите твърдят, че “по-умните хора, които притежават по-високи нива на обща интелигентност, имат по-голяма способност да решават еволюционно нови проблеми и се сблъскват с по-малко трудности в разбирането на нови лица и ситуации.”

Друго обяснение е, че интелигентните хора са по-амбициозни, тъй като предпочитат да прекарват времето си, като се фокусират върху проектите си.