Първо виртуално модно шоу, седмица на модата онлайн и още за бъдещето на модния свят

Коронавирусът изправи света на модата пред съвсем неочаквани предизвикателства, които завинаги ще променят индустрията.

“Светът, какъвто го познаваме, вече не съществува”, каза Донатела Версаче и колкото и страховито да звучат думите й, тя е напълно права. Внезапната промяна, която бе предизвикана от пандемията, е съвсем възможно да измени всеки аспект от животите ни – включително сферата на модата.

Експерти предвиждат, че масовите събития като церемониите по награждаване, модните ревюта, концертите и фестивалите може никога да не са такива, каквито сме свикнали да ги виждаме до сега.

20 от най-големите филмови фестивали ще се срещнат в Youtube

Дори и да се преборим окончателно с COVID-19, промените може да останат с нас в продължение на много години. Причината е, че пандемията ни показа колко неподготвени сме за подобни кризисни ситуации и как нещата, които правим ежедневно поставят здравето ни на риск. А след като веднъж сме го осъзнали, по-трудно ще се върнем към обичайните си навици.

И не ни разбирайте погрешно – модата винаги ще я има, също както добрите филми, музиката, ваканциите и хубавите моменти. Просто ще изглеждат по друг начин.

Дженифър Лопес, Лейди Гага, Тейлър Суифт, Били Айлиш и още от изпълнителите на благотворителния концерт One World: Together at Home

Миналата седмица бе обявено, че Седмицата на модата в Лондон ще се проведе изцяло онлайн този юни месец. Зрителите ще имат възможност да гледат дигиталните ревюта, заедно с уебинари, организирани от дизайнерите и модните експерти. Интервютата ще се провеждат дистанционно и ще се залага силно върху подкастовете.

Първото модно шоу, което макар и да не е част от Седмицата на модата, ще постави начало на ревютата онлайн, ще се проведе този петък. Организирано е от редакторката в Harper’s Bazaar Карин Ройтфелд и в него ще вземат участие модни персони като Ким Кардашиян, Хейли Болдуин, Ашли Греъм, Уини Харлоу, Стела Максуел, Ева Херцигова и още познати лица.

Шоуто ще има за цел да събере средства за фонда на amfAR за борба с коронавируса.

Нова ера в модната фотография – снимане чрез видеоразговор

Начинът, по който се провеждат ревютата, няма да е единствената промяна в модната индустрия. Изцяло ще преразгледаме начина, по който подбираме дрехите си и пазаруваме.

В разговор по време на уебинарите, организирани от Vogue, “Global Conversations”,  дизайнери като Върджил Абло от “Off White” и “Louis Vuitton” и Стефани Феър от “Farfetch” коментираха, че е вероятно да преминем към пазаруване, директно от производителя чрез онлайн магазини, а по-нататък в бъдещето можем да се ориентираме към физическите обекти на марката производител.

Същевременно отново Върджил заявява, че ще се промени и стилът на дрехите ни. “Готиното свърши. Стилното свърши. Модата трябва да е свързана с това, което е истинско”, казва той.

Очаква се да се засили движение за устойчива мода, което наблюдаваме да се развива малко по малко през последните години. Сега, повече от всякога, ще приоритизираме качеството, удобството и трайността на продуктите си, което ще постави на пауза бързата и евтина мода.

Ако пандемията ще ни научи на едно, то това е колко важна е устойчивата мода

И все пак независимо какви промени ни очакват, а те със сигурност ще са много и трудно можем да ги прогнозираме на толкова ранен етап, едно е ясно – винаги ще имаме нужда от красота и вдъхновение в ежедневието си. Затова и модата ще продължава да заема важна част от живота ни.

Автор: Ивана Колева 

Popular