Как да предпазим обувките си от естествена кожа

Най-накрая сте си купили онези страхотни кожени ботуши, за които спестявате от два месеца. Пада първият сняг и докато се приберете вкъщи, лъскавият им вид вече е мираж.

Познат ли ви е този сценарий?

Несъмнено всички сме го преживявали и вероятно повечето от нас са правили огромната грешка да не почистят ботушите си веднага, след като са прекрачили прага на дома. И така петната от сол заемат своето почетно място, а кожените обувки са безвъзвратно съсипани.

За да не изживявате същата драма в стил Кари Брадшоу, тази зима се подгответе предварително. Открихме няколко експертни съвети за поддръжка на кожени обувки, а добрата новина е, че за тях не ви трябват специални продукти.

Ще имате нужда от:
1-2 меки кърпи
Сода за хляб
Сапун за кожа
Обикновен вазелин
Ябълков оцет
Спрей за водоустойчивост 

Как да носим ботушите с набор всеки ден

Преценете степента на повредата

Има ли трайни петна върху обувките, които са увредили сериозно кожата? Има ли зони, в който мръсотията се е натрупала и не може да бъде почистена само с едно движение на гъбата? Или пък обувките са се намокрили и водата е попила в кожата? Има различни начини за почистване, в зависимост от това колко изцапани са всъщност те.

Почистването

Без значение от вида и степента на повредата, най-добре е да почистите обувките си веднага след като се приберете у дома. Това ще предотврати трайните петна.

Ако по ботушите ви има следи от сол, смесете малко ябълков оцет с равни части вода и почистете мястото с мека кърпа. Ако по тях са се натрупали кал и мръсотия, използвайте първо четка (за засъхналите места), а след това специален сапун за кожени изделия, с който да отстраните замърсяването.

Ботушите, които набират скорост в Instagram

Оставете ги да изсъхнат

Тази стъпка няма нужда от обяснение, но е важно да си я припомним – преди да обуете обувките си отново, важно е те да са изсъхнали напълно. Допълнителен добър съвет е да ги оставите на свеж въздух, но никога директно до отоплителен уред.

Погрижете се за драскотините

Леките надрани места често ни дразнят най-много. Вземете мека кърпа и леко я намокрете, а след това я потопете в малко сода за хляб. Търкайте драскотините, докато не изчезнат, а след това изтрийте обувките с чиста кърпа.

Нанесете вазелин

Това е задължителна стъпка в грижата за кожените обувки, особено през зимата. Обикновеният универсален вазелин ще ви свърши работа. Вземете чиста кърпа и с нея го нанесете по цялата повърхност на обувките, включително шевовете им.

Защитен спрей

Добра идея е да се снабдите със защитен спрей, който ще действа като бариера между кожата и мръсотията навън. Особено през зимните месеци, когато снегът, водата, калта и солта са най-големите врагове на добрия им вид. Нанасяйте защитния спрей всеки път преди да излезете от вкъщи и всеки път, след като сте ги почистили.

Съхранение

Дори след като обувките са напълно изсъхнали, избягвайте да ги прибирате в найлонови торбички. Важно е кожата да може да диша, за да се запази добрият им вид за по-дълго време.

Звездите обожават… белите ботуши!