Златните правила за носенето на бижута

Перфектният начин да придадем повече индивидуалност на тоалета си винаги е бил правилният подбор на бижута.

Коко Шанел казва, че преди да излезе от вкъщи, една дама трябва да се погледне в огледалото, а след това да свали един аксесоар. Следвайки тази мантра на легендарната дизайнерка можем да кажем, че за да имат желания ефект, с бижутата не трябва да се прекалява. В противен случай рискуваме да превърнем целия аутфит в катастрофа.

Що се отнася до открадващите вниманието бижута, те са създадени, за да привличат погледа и да изпъкват. Ключът към носенето им е съчетаването със семпло облекло, което осигурява правилния баланс на цялостната визия. Коктейлни пръстени, големи гривни и обемни колиета, тези бижута идват във всякакъв размер, цвят и форма. Те могат да направят чудеса дори с най-семплата рокля, стига да следвате следните правила:

По-малкото е повече

Както вече казахме, смелите и ярки бижута трябва да могат да изпъкнат, така че не правете грешката да носите по няколко броя от тях. Ако все пак искате да ги съчетаете, уверете се, че не носите едновременно гривни и пръстени, или колие и обеци.

Висящите обеци и метални гривни изглеждат страхотно заедно. Същото важи и за дълго колие и коктейлен пръстен. Уверете се, че бижутата са от един тип и се координират добре. Придържайте се към един и същ вид метал или камъни, за да избегнете претруфения ефект.

Избягвайте да носите дълги колиета с висулки, заедно с колан, тъй като така се получава пренасищане в една и съща зона от тоалета. Широките огърлици с много камъни, а също и модерните в момента “choker” модели са много специфични и нямат нужда да бъдат съчетани с други бижута.

Помнете и правилото, че обемните аксесоари изглеждат най-добре върху семпли дрехи. Това означава да стоите далеч от цветни и животински принтове, дрехи с камъни, метални детайли и пайети. Малката черна рокля е идеален вариант за моментите, в които искате да съчетаете два вида бижута, докато обикновената комбинация от деним и бяла риза ще предостави поле за изява на всяка огромна огърлица. Придържайте се към неутрални цветове на дрехите, особено когато бижутата са много богати и пъстри.

Семплите и деликатни бижута пък са предназначени за дрехите с асиметричен дизайн, ярък цвят, изрязани детайли и разбира се, принт.

Избирайте внимателно обеците си

Големите обеци са красиви и няма как да не бъдат забелязани, тъй като погледа на всеки ще се насочи именно към тях. За да се уверите, че те обрамчват лицето ви и подчертават чертите ви, изберете модел, който отива на формата му. Повече за това можете да научите тук.

Когато носите обеци, осигуряващи огромна доза блясък, е най-добре да не залагате на прекалено сложна прическа. Помнете, че както при дрехите, и тук всичко се свежда до баланса. Обемните обеци отиват повече на права или вързана на опашка коса. Ако прическата ви пък се състои от сложна плитка или едри букли, заложете на по-деликатен модел.

Не забравяйте да съобразите и грима си с тях. Ако те са прекалено цветни, то неутралните сенки и червило са удачен избор.

Съчетайте правилната огърлица с правилното деколте

Топовете и роклите без презрамки, с паднали рамене или V-образни деколтета са идеални за съчетание с обемно бижу. Класическите яки, дълбоките деколтета и дрехите, чиито най-забелязващи се детайли се намират в горната им част, трябва да се избягват.

Уверете се, че блузата, роклята или ризата, които съчетавате с интересно бижу, са едноцветни, за да не открадват фокуса от него. Никога няма да сгрешите с неутралните цветове, затова този тип бижута най-добре се носят с черно, сиво, бежово и т.н.

Обърнете внимание на дланите си

Когато носите пръстен с голям камък (или с повече камъни) трябва да знаете, че цялото внимание ще бъде привлечено от движението на ръцете ви. Това означава, че маникюрът ви трябва да е перфектен и по възможност най-семпъл.

Уверете се, че цветът на лака ви не се “сблъсква“ с този на камъните и детайлите по пръстена. Избягвайте да носите бижута с прекалено много цветове и детайли, когато маникюрът ви е в няколко нюанса, има рисунки или брокат.

Украсявайте ръцете си внимателно

Гривните са чудесен избор, когато носите семпъл едноцветен топ с дълъг ръкав. Същото важи и за тъшърти и топове, когато ръцете ви са голи. Придържайте се към една-единствена гривна, която да привлече погледа.

Когато носите тънки метални гривни, можете да си позволите да комбинирате колкото искате, но само на едната ръка. Уверете се, че металите и цветните детайли по тях си отиват.