Печени топчета с рикота, броколи и пилешко

След тестване всевъзможни варианти на познатите рецепти през периода на карантината имаме нужда от нещо креативно и различно. 

Затова сега ви предлагаме точно такава идея за вечерята или обяда днес – мини кюфтенца с комбинация от полезни и вкусни съставки.

Рецептата никак не е традиционна, но предлага всичко, от което тялото ни се нуждае – за малко над 400 калории на порция получаваме цели 36 грама протеин. В допълнение към това топчетата са печени, не пържени, което ни спестява излишните мазнини.

Съставки за 20 топчета (около четири порции):

400 грама броколи

1 яйце

450 грама пилешко, смляно на кайма

3/4 чаша рикота, изцедена от течността

1 лимон, нарязан на тънки резени

сокът на един лимон

3/4 чаша трохи от стар хляб

4 супени лъжици зехтин

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

половин чаша нарязан на ситно магданоз

половин чаена лъжица червен пипер

сол и пипер

пармезан за поръсване

Приготвяне:

Върху хартия за печене сложете броколите и резените лимон заедно с 3 супени лъжици зехтин. Овкусете със сол, пипер и червен пипер.

За топчетата разбийте яйцето в голяма купа. Към него добавете рикотата, пилешката кайма, хляба, чесъна, останалата част от зехтина, магданоза и овкусете с пипер и сол. След това с ръцете си смесете всички съставки и започнете да оформяте кюфтенцата.

Ароматни морковчета с кимион

Разпределете ги върху броколите и печете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути. Топчетата трябва да придобият златист отенък, а броколите да са станали леко хрупкави. За да сте сигурни, че всичко ще бъде сготвено равномерно, леко разбъркайте по средата на печенето.

Сервирайте като допълнително изстисквате малко лимон върху всяка порция и по желание можете да поръсите пармезан.

Диетични кюфтенца от сьомга