Нашата зеленчукова лазаня е вкусна и идеална за есента. А най-хубавото е, че можем да я приготвим бързо и лесно, с помощта на сезонни зеленчуци.
Необходими съставки:
- 1 пакет кори за лазаня;
- ½ кг. настъргано сирене /фета/;
- 100 гр. кашкавал /настърган/;
- 2 средни тиквички, нарязани на квадратчета;
- 2 средни патладжана, нарязани на квадратчета;
- 2 големи моркова, нарязани на ситно;
- ½ кг. пресни гъби;
- 4-5 с.л. зехтин;
- 1 глава лук /нарязана на шайби/;
Фотография: Unsplash.com
За соса:
- 5 с.л. зехтин;
- 1 бр. смлян чесън;
- 4-5 средно зрели домата /настъргани/;
- Накълцан босилек;
- Сол;
- Черен пипер.
Фотография: Pexels.com
Начин на приготвяне на зеленчуковата лазаня:
Взимаме тавичка и я намасляваме с четка. След това загряваме фурната до 200˚C. И тук започваме с изсипването на зехтина в малка тенджерка, в която задувашаме лука и чесъна за около 5 минути.
С добавянето на доматите, оставяме соса да поври около 10 минути. След това прибавяме сол, черен пипер и босилек и разбъркваме добре.
Във втора тенджера загряваме зехтина, добавяме зеленчуците и ги задушаваме за около 5 минути, докато придобият цвят. В купа слагаме кашкавала и сиренето, заедно с морковите.
Фотография: Unsplash.com
В подходящ съд поставяме корите от лазаня, които намазваме със соса, прибавяме зеленчуците, а след това и сирената.
Слагаме втория блат лазаня и повтаряме същата последователност от стъпки. И така с всеки следващ блат.
На следващ етапи покриваме съда с алуминиево фолио и го оставяме да се готви около 20 минути.
Отстранявайки алуминиевото фолио, оставяме храната да изстине за още 10 минути.
Поздравления! Вече имаме перфектна лесна и вкусна лазаня.
Фотография: Pexels.com
ВИЖТЕ ОЩЕ: Рецепта за сладкиш с ябълки и канела