Рецепта за лазаня със зеленчуци

Нашата зеленчукова лазаня е вкусна и идеална за есента. А най-хубавото е, че можем да я приготвим бързо и лесно, с помощта на сезонни зеленчуци.

Необходими съставки:

  • 1 пакет кори за лазаня;
  • ½ кг. настъргано сирене /фета/;
  • 100 гр. кашкавал /настърган/;
  • 2 средни тиквички, нарязани на квадратчета;
  • 2 средни патладжана, нарязани на квадратчета;
  • 2 големи моркова, нарязани на ситно;
  • ½ кг. пресни гъби;
  • 4-5 с.л. зехтин;
  • 1 глава лук /нарязана на шайби/;

Фотография: Unsplash.com

За соса:

  • 5 с.л. зехтин;
  • 1 бр. смлян чесън;
  • 4-5 средно зрели домата /настъргани/;
  • Накълцан босилек;
  • Сол;
  • Черен пипер.

Фотография: Pexels.com

Начин на приготвяне на зеленчуковата лазаня:

Взимаме тавичка и я намасляваме с четка. След това загряваме фурната до 200˚C. И тук започваме с изсипването на зехтина в малка тенджерка, в която задувашаме лука и чесъна за около 5 минути.

С добавянето на доматите, оставяме соса да поври около 10 минути. След това прибавяме сол, черен пипер и босилек и разбъркваме добре.

Във втора тенджера загряваме зехтина, добавяме зеленчуците и ги задушаваме за около 5 минути, докато придобият цвят. В купа слагаме кашкавала и сиренето, заедно с морковите.

Фотография: Unsplash.com

В подходящ съд поставяме корите от лазаня, които намазваме със соса, прибавяме зеленчуците, а след това и сирената.

Слагаме втория блат лазаня и повтаряме същата последователност от стъпки. И така с всеки следващ блат.

На следващ етапи покриваме съда с алуминиево фолио и го оставяме да се готви около 20 минути.

Отстранявайки алуминиевото фолио, оставяме храната да изстине за още 10 минути.

Поздравления! Вече имаме перфектна лесна и вкусна лазаня.

Фотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рецепта за сладкиш с ябълки и канела