Кулинарен уикенд: Октопод с узо и маслини

Донесете летния полъх у дома с вечеря с морско настроение.

Още е само април, а ние си мечтаем за юли. Затова и ви споделяме една типично лятна рецепта с октопод и узо.

Готвенето на този морски деликатес може да изглежда като трудна задача, но не трябва да ни плаши. Днес ние ви показваме как го правят в Гърция.

Ще ви трябват:

1 килограм октопод

4 глави лук

1 чаена лъжица зехтин

1 чаша узо

1-2 скилидки чесън (нарязан)

1 връзка магданоз

2 дафинови листа

сол и пипер

12-15 зелени маслини

Приготвяне:

Изчистете октопода и го сварете за около 15 минути или докато е напълно сготвен и омекне. Ако искате да добавите малко повече интересен вкус към рецептата, сварете го с билки или зеленчуков бульон. Стараем се течността да е достатъчно, колкото да покрие октопода, а в нея можем да сложим и две тапи от вино, които ще помогнат да направим месото по-крехко. (За още инструкции вижте видеото по-долу)

Когато е готов, оставете октопода да изстине малко и го нарежете на средно големи парчета и запазете водата, в която се е варял.

Междувременно нарежете на тънко лука и го задушете на тиган със зехтина.  Добавете нарязания на парчета октопод и разбъркайте. След това изсипете узото внимателно и го оставете за малко преди да добавите водата, която запазихте от варенето заедно с чесъна, дафиновия лист, по-голямата част от магданоза и подправките. Оставете да ври на бавен огън, докато цялата течност не се изпари.

Точно преди да свалите ястието от огъня, добавете маслините за малко. Сервирайте с резен лимон, малко от останалия магданоз и с чери домати по желание.

Кулинарен уикенд: Суши мъфини