Кулинарен уикенд: Суши мъфини

Лесна рецепта за суши, което няма да тества кулинарните ви умения, но ще даде същия вкусен резултат.

Нека бъдем честни, идеята за домашно суши винаги изглежда привлекателна, докато всъщност не се заемем с изпълнението й. Ако сте опитвали да си приготвите азиатска вечер вкъщи вече, ще знаете колко пипкава работа е и колко лесно опитът може да се провали – дали при готвенето на ориза, при конструирането на суши рулото или при нарязването, точно преди крайния резултат.

Затова днес ви запознаваме с един по-лесен (и доста по-instagramablе) начин да готвим суши – във формичка за мъфини.

Здравословно бананово суши за закуска

За тази рецепта не ви трябва бамбукова подложка или дори нори, макар че разбира се можете да го добавите, ако искате. Това е и другият позитив на суши мъфините – имаме възможност да ги променяме по всякакъв начин според вкуса ни.

Вижте една примерна рецепта за вегетариански суши мъфини:

1 чаша ориз за суши

4 супени лъжици оризов оцет

1 чаена лъжица сусамово масло

2 супени лъжици соев сос

1/2 чаена лъжица лютив сос

1 скилидка чесън

2 чаени лъжици настърган джинджифил

1 чаша нарязана на ситно краставица

1 чаша нарязан на ситно морков

3 глави зелен лук, нарязан на ситно

1 авокадо, нарязан на ситно

2 супени лъжици сусам

кориандър на вкус

Приготвяне:

Сгответе ориза, както е указано на пакета. След това сипете 3 супени лъжици оцет към него и бъркайте, докато не стане лепкав.

Пригответе формите си за мъфини – най-лесно в случая ще е да използвате една голяма метална форма. Напръскайте я със спрей против залепване и постелете с прозрачно алуминиево фолио, така че всяка чашка да е покрита. След това разпределете ориза във формичките, като го притискате, за да създадете гнезда.

Оставете ориза за 30 минути в хладилник и междувременно пригответе пълнежа. Разбъркайте заедно сусамовото масло, соевия сос и последната 1 лъжица оризов оцет, заедно с чесъна, джинджифила и лютивия сос. След това прибавете зеленчуците, сусама и кориандъра.

Преди да напълните мъфините с пълнежа ви съветваме да ги извадите и поставите върху чинията, в която смятате да ги сервирате, за да не се развали формата им при пренасянето. След това можете да напълните суши мъфините и да поръсите с още малко сусам за декорация.