6 мита за готвенето, в които да спрете да вярвате

Готвенето, като всеки друг “занаят”, има своите тайни и хитри трикове.

Има обаче и много правила, които сляпо следваме, без да знаем защо. Някои пък прилагаме с надеждата, че имат успех, докато всъщност се оказват митове, които е време да развенчаем.

Мит 1: Алкохолът винаги и изцяло се изпарява, когато готвим с него.

Независимо дали добавяте малко концентриран алкохол към ястието или някой по-лек като бира към пилето, той никога не се изпарява напълно. Според едно проучване на USDA , дори след 2 часа готвене, около 5-10% от алкохола се запазват в храната.

Митове и факти за меда и акнето

Мит №2: Пресните зеленчуци са по-добри от замразените.

И вие ли сте от хората, които са чували или вярват, че свежите зеленчуци запазват ценните си качества в сравнение със замразените? Е, време е да спрете да вярвате в това. Оказва се, че не в момента на замразяване, а на разрязване, зеленчуците губят витамините си.

Мит №3: Подсолената вода завира по-бързо.

Този трик, ако не сте го изпробвали, то със сигурност сте го чували. Оказва се, че щипка/лъжичка сол, добавена към водата, повишава температурата й само с 1 градус по Целзий, което следователно не се отразява на бързината на завиране.

Кулинарни съвети от Джейми Оливър

Мит №4: Добре опечената пържола е по-безопасна.

Ако избягвате да консумирате суровата и полусуровата пържола от съображения за безопасност, може да спрете. Проучване на университета в Нотингам доказва, че бактерията, която може да ви навреди, се намира на повърхността на пържолата и умира веднага след като я запечете, дори и малко.

Мит №5: Микровълновата печка унищожава полезните съставки

Независимо къде готвите храната си – на грил, в печка, на тиган или в микровълнова – част от полезните свойства винаги се губят. При микровълновата обаче, се използва много по-малко топлина и то за много по-кратко време, което всъщност означава, че там се губят най-малко от ползите на храната ви.

Митовете във фитнеса, на които да не вярваме

Мит №6: Пилето трябва да се мие преди да се готви.

Ако по пилето се намират някакви бактерии, с миенето, вие само ще ги разнесете по цялата повърхност на месото. В допълнение към това, повечето пилета са добре обработени и готови да влязат във фурната, така че не се колебайте и директно ги гответе.

tips