Красивата коса и най-популярните митове за нея

Доста разпространено е вярването, че бременните жени не бива да боядисват косите си, заради амоняка, съдържащ се в боите.

А още по-често чуваме съвета, че не трябва да ползваме едни и същи продукти (шампоани, балсами, маски), тъй като косата привиква с тях.

Ако попитате фризьора си, той категорично ще ви отговори, че и двете неща са чисто и просто митове. А по-долу сме събрали и останалите най-популярни, касаещи грижата за косата ни:

Честото подстригване кара косата ни да расте по-бързо

Това е най-често срещаният мит. Честото подрязване на краищата на косата няма как да се отрази на растежа ѝ, тъй като той се случва в корените ѝ. Но все пак има причина експертите да съветват да се подстригваме веднъж на шест седмици. Накъсаните краища карат косата ни да изглежда по-тънка, а когато ги премахнем тя придобива по-здрав и плътен вид.

Ако премахнете един бял косъм, други два ще се появят на негово място

Този мит вероятно се е появил, защото един бял косъм неминуемо означава, че още ще се появят и хората вероятно са забелязали появата им след това. Лоша новина: дори да оставите един бял косъм и да не го отскубнете, от останалите няма спасение. Освен боядисването.

Трите най-големи грешки на жените с тънка коса

Някои шампоани карат косата ни да пада повече

Това, че косата ни пада най-много, докато я мием, изобщо не е по вина на шампоаните. Космите така или иначе се отделят, но просто в банята го забелязваме най-много. Основните причини за косопад са смяната на сезоните и най-вече стреса.

Колкото повече разресваме косата си, толкова по-здрава ще бъде тя

Един от най-разпространените митове, който дори малките момиченца знаят от детството си, е че за да бъде косата ни здрава, трябва да прекарваме през нея гребен по сто пъти на ден. Научно доказано е, че сресването на косата няма как да я направи по-здрава, отколкото всъщност е. Дори може да ѝ навреди повече, тъй като така се уврежда кутикула на косъма и косата ни започва да се накъсва по-лесно.

Когато косата е суха и увредена, има решение