Когато косата е суха и увредена, има решение

Косата ни е като връзките – може да понесе много, но в един момент внезапно състоянието й да се влоши.

Най-добре е никога да не изпробваме докъде стига лимитът й. Но изкушенията са много: сешоар, преса, често миене и ресане са сред редовните прегрешения на повечето от нас. Искаме косата ни винаги да е обемна, с мечтаните вълни или пък категорично гладка, а това има своята цена.

В началото на зимата, косата става по-суха и все по-трудно прощава агресивното отношение.

Ако забелязвате, че краищата на косите ви изтъняват, стават по-сухи и лесно се заплитат, вероятно сте увредили косъма. За да върнете мекотата и блясъка, ще трябва да ударите спирачка на агресивното изправяне и къдрене и да дарите уморената си коса с допълнително внимание под формата на дълбоко подхранване и хидратиране.

– Разредете използването на сешоар и преса. Те увреждат силно косъма и в дългосрочен план отнемат от естествената му защита и лъскавина.


– Имаме си един любим трик за оформяне на влажата коса с минимум увреждане.
Вместо да опъвате всеки кичур като струна, докато го “изпичате” с горещата струя на сешоара, подсушете с по-щадящи движения косата си. Използвайте дървена четка и средно топла струя, за да изгладите леко косата и да я повдигнете в корените. След като е почти суха, навийте я на едри ролки и я оставете да се доизсуши така. Отнема повече време и затова не е за всеки ден, но резултатът е прекрасен, а косъмът – опазен от прекалената горещина и от силното опъване с четката.

– Веднъж седмично, подхранвайте косата в дълбочина. Може да използвате домашна маска (наскоро споделихме с вас тази рецепта за подхранване специално на сухата коса) или да си купите такава с формула, която възстановява структурата на косъма.

– Възползвайте се от тенденциите. От няколко сезона насам, нарочната лека небрежност в оформянето на косата носи стилни точки. Само се уверете, че цялостната ви визия е достатъчно шик – така лежерният вид на прическата ще се възприеме като ефект, а не като “вдигнах си косата на кокче, защото сутринта се успах”.

– Ако е нужно, сменете козметиката си. През лятото косата ни има специфични нужди, през студените месеци също. Изберете продукти, които имат силно хидратиращо и подхранващо действие, както и такива, които ще защитят косъма от сешоара. (Петя Бондокова)

Ето няколко, които сме изпробвали и харесваме: