Детокс и за косата – спасение за слабите и тънки кичури

Обичате ли косата си след боядисване, сешоар и изобщо всяка една процедура във фризьорския салон?

Отговорът на този въпрос без съмнение е положителен, но всички тези третирания, на които често я подлагаме, най-вероятно ѝ причиняват повече вреда в дългосрочен план.

“Жените отделят толкова много време и средства, за да защитят кожата си и да се погрижат за здравето ѝ, но не полагат достатъчно усилия, за да направят същото за косата си,” казва д-р Дейвид Х. Кингсли, специалист по здравето на скалпа и косата. “Прекаляването със стайлинга и процедурите може да доведе до загуба на обем, накъсване, загуба на блясък и цвят, и най-вече цъфтежи.” А всички тези проблеми ни поставят в един омагьосан кръг, в който косата расте още по-слаба и тънка.

Как да я спасим? С лесен детокс в няколко стъпки.

9 домашни терапии, които ще върнат силата на изтощената коса

Погрижете се за скалпа си 

Популярно вярване е, че по-рядкото миене на косата с шампоан е по-здравословно за нея. Но ако тя е прекалено мазна и се сплъстява лесно и бързо, със сигурност бихте искали да я миете често, дори всеки ден, ако се налага. Чистият скалп е ключов за здравето на косъма и за неговия растеж.

Точно като порите на лицето, фоликулите на космите могат да се запушат с мръсотия, естествено омазняване и остатъци от стилизиращи продукти. Търсете щадящи шампоани, които съдържат салицилова киселина и цинк, които ще ви помогнат да се отървете от мъртвите клетки по скалпа и всичко останало, което може да причини пърхут.

Вместо да прекалявате с продукта, нанесете първо над челото, а след това продължете надолу към тила. Горната част на косата е по-плътна и обикновено се омазнява по-бързо, затова изисква повече почистване.

Намалете топлинното третиране

Колкото и защитаващи да са машите, пресите и сешоарите, каквото и покритие да имат, ако ги използвате всеки ден, това ще отслаби и изсуши косата ви, а това води до накъсване на косъма и загуба на блясък. Най-голяма вреда обикновено нанасяте в последните минути, когато се стараете да изпипате стайлинга и да укротите някой заблуден кичур.

Температурата, на която използвате уредите трябва да е средна – прекалено високата ще изгори косата, а прекалено ниската пък налага повтаряне на действието върху един и същ кичур, което води до същия резултат.

Дълбоко почистване на скалпа за здрава коса

Добавете хидратация  

Когато имате нужда да съживите прекалено увредената коса, погрижете се за нея с процедура преди измиването. Независимо дали това ще са естествени масла, домашни DIY терапии или ампули от салона и аптеката, веднъж в седмицата ги нанесете на косата с масажни движения и оставете да подействат поне 15 минути. След това измийте както обикновено. Търсете продукти със съдържание на лайка (която придава блясък), кокос (омекотява), здравец (подсилва) и арганово масло (овлажнява в дълбочина).