Игра на митове: Нещата за красотата, в които е по-добре да не вярвате

Трябва ли да сменяме шампоана на всеки няколко месеца, защото косата ни привиква с него?


Отговорът е не, въпреки че това вярване е толкова популярно, че повечето жени го приемат за чиста монета. Когато стане дума за красотат, тези митове сякаш нямат край. А повечето от тях са точно такива – митове, в чиято основа стоят стари поверия, но все пак се разпространяват от уста на уста със завиден успех.

Ето част от най-популярните: 

Коректорът трябва да е по-светъл от фон дьо тена
Чисто и просто – не. Освен ако, разбира се, не го използвате за контуриране тип Ким Кардашиян и зоната под очите трябва да е доста светла. Тук обаче трябва да отбележим, че този тип грим може и да изглежда страхотно на снимки, но в реалния живот, особено на дневна светлина, резултатът изобщо не е същият. А коректорът трябва да е с цвета на кожата ви. 
Използвайте само безименния си пръст, когато нанасяте крем за очи
Теорията зад този мит е много проста – безименният е пръст има най-малка сила от останалите и използвайки него, нанасяте най-малък натиск на нежната зона около очите. Това обаче не е вярно, откъдето и да го погледнем. На първо място идва доказателството, че “най-безсилният” пръст всъщност е кутрето. От друга страна не е от значение колко слаб е пръста, с който нанасяте крем или коректор, а как точно ще го използвате. Винаги трябва да нанасяте продукта с леко потупвания и никога да размазвате насам-натам, нито да втривате агресивно. А колкото до пръста, използвайте този, който ви е най-удобен.  
Очната линия никога не се поставя на долния клепач
Ако накарате някой да се обоснове защо точно смята така, вероятно ще ви каже “защото изглежда евтино”. На което вие чисто и просто трябва да отговорите с бързо Google търсене и снимка на Кейт Мидълтън, която често залага именно на такъв грим. Херцогинята и “евтино” са две неща, които не можем да си представим в едно изречение.
Ако изскубете сив косъм, на негово място ще пораснат няколко
Фоликулите на космите са индивидуални и това, което се случва на един, по никакъв начин не засяга останалите. Но дори премахването на сиви и бели косми да не ускорява процеса на побеляване, всъщност не е и много полезно, и по-скоро е безсмислено. Побеляването се случва в основата на косъма, точно във фоликула, затова космите, които израстват, са абсолютно същите като предишните. 

Косата свиква с шампоана, който използваме и той вече не действа
Хубаво е да сменяме продуктите, които използваме от време на време, но не е абсолютно задължително. Ако чувствате косата си без обем, суха или изтощена, след като използвате някой шампоан за продължително време, не винете шампоана. Обикновено тези проблеми идват от спрейове, серуми, масла и други продукти, които не се отмиват. Ако това ви се случва започнете веднъж в седмицата да използвате различен шампоан, а през останалото време обикновения, като намалите или изобщо изключите гореописаните продукти. 
Бръсненето кара космите да израстват по-гъсти
Ако това беше вярно, още през 2012 да сме обръснали веждите си, в опит да заприличаме поне по нещо на Кара Делевин и Лили Колинс. Но за съжаление (или за късмет), случаят не е такъв. Бръсненето също не уврежда по никакъв начин фоликула на косъма, нито пък контролира по някакъв начин растежа им. Единственото, което прави, е да “подреже” космите възможно най-близо до кожата и тъй като в основата си те са най-дебели, когато започнат да растат ни се струва, че са станали и по-гъсти и твърди. 

Луничките и кафявите петна се появяват заради слънцето

Един от най-често срещаните въпроси, които получават козметиците, е как да се избавим от кафявите петна, появили се на лицето ни. И точно той е най-труден за разрешаване. Някои хора ползват слънцезащита постоянно и пак наблюдават появата им върху кожата си. Пигментацията се получава не само от излагането на слънчева светлина, но и от жегата и хормоните. Бременност, менопауза, противозачатъчни също могат да засилят отделянето на меланин.

Пастата за зъби лекува акне
Пастите за зъби и особено избелващите такива, често съдържат съставки, които могат да изсушат прекалено кожата. Става дума за сода, ментол и различни алкохоли. Изсушаването често е дума, която се използва в борбата с пъпките, но комбинацията от съставките в пастата за зъби може да раздразни кожата още повече, причинявайки червенина, лющене и дори… повече пъпки. 
Жените над 30 години не трябва да носят гланц за устни
Вярно е, че безцветните глосове с блясък често се предпочитат от по-младите момичета, но защо това да забранява на изисканите дами да ги носят? Актриси като Хелън Мирън и Джейн Фонда доказват, че устните в естествен цвят, при които единствен акцент са частиците, отразяващи светлината, имат място в бюти рутината и на класните жени. 
Всекидневното гримиране не е добро за кожата ви. 
Тоновете тежък грим може би, но нормалният, ежедневен грим няма как да навреди на кожата ви. Със сигурност дните, в които не носим грим ѝ се отразяват прекрасно, но фатално по-скоро е нередовното почистване и оставянето на грима за през нощта.

Изчистете несъвършенствата по кожата с правилната храна

Как фон дьо тенът може да ви състари